Похилий вік і туберкульоз: складнощі діагностики й особливості перебігу - Разнатовська, Олена Миколаївна; Шальмін, Олександр Самуілович; Ясінський, Роман Миколайович; Федорець, А. В.; Raznatovska, О. М.; Shalmin, O. S.; Yasinskyi, R. M.; Fedorec, A. V. (My University, 2024)
Представлено власне клінічне спостереження за пацієнткою похилого віку, яка перебувала на лікуванні в Запорізькому регіональному фтизіопульмонологічному клінічному лікувально-діагностичному центрі, зі встановленням особливостей діагностики та перебігу туберкульозного процесу. Клінічний випадок свідчить про складність своєчасної діагностики туберкульозу на тлі численної супутньої патології в жінки похилого віку. Більшість випадків туберкульозу в людей похилого віку пов’язана з реактивацією старих специфічних вогнищ, що можна пояснити змінами імунної системи, зумовленими процесами старіння. У цьому випадку складність своєчасної діагностики туберкульозу була пов’язана з неспецифічною симптоматикою активного процесу та відсутністю бактеріовиділення 2 роки тому в жінки похилого віку. Тому було помилково встановлено діагноз злоякісного новоутворення верхньої частки лівої легені. Наслідком хвороби став розвиток фіброзно-кавернозного туберкульозу з множинною лікарською стійкістю. Жінка мала добру прихильність до лікування, що дало позитивний результат. The clinical observation of an elderly female patient, who was being treated at the Zaporizhzhia Regional Phthisiopulmonology Clinical Treatment and Diagnostic Center, is presented, the features of the diagnostics and the course of the tuberculosis process is determined. The clinical case demonstrates the difficulty of timely tuberculosis diagnostics due to numerous comorbidities in an elderly woman. Most cases of tuberculosis in the elderly are associated with the reactivation of old specific foci, which can be explained by age-related changes in the immune system. In this case, the difficulty of the timely tuberculosis diagnostics was associated with non-specific symptoms of the active process and the absence of bacterial excretion 2 years ago in an elderly woman. As a result, a diagnosis of malignant neoplasm of the upper lobe of the left lung was mistakenly made. The outcomes of the disease led to the development of fibrocavernous tuberculosis with multidrug resistance. The woman had a good adherence to the treatment, which gave a positive result.
Elderly age and tuberculosis: diagnostics difficulties and course features
Keywords: похилий вік; туберкульоз; elderly; tuberculosis