Качество жизни у пациентов после регрессии множественной миеломы - Колесник, Юрій Михайлович; Самура, Борис Борисович; Kolesnik, Yu. M.; Samura, B. B. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
С целью сравнительного изучения качества жизни пациентов с регрессией множественной миеломы с учетом демографических, клинических, психосоциальных факторов риска неблагоприятного прогноза в зависимости от возникновения кардиоваскулярных событий исследовали популяционную выборку из 95 больных. Все пациенты получили опросники SF-36 и QOL-CS, из них 89 (93,7%) ответили на вопросы и были включены в исследование. Стандартные параметры качества жизни, клинические проявления и перенесенное лечение, демографические показатели оценивали с помощью линейной регрессии для идентификации факторов, влияющих на качество жизни. На протяжении года у 38 (42,7%) больных диагностировали 92 кардиоваскулярных события. Эти пациенты отмечали значительно худшее психологическое функционирование, ухудшение общего здоровья и жизнеспособности, снижение качества жизни. Перенесенная химиотерапия также была связана с ухудшением качества жизни. Статистическая значимость различий достигнута при использовании опросника QOL-CS. Это свидетельствует, что общее состояние здоровья, жизнеспособности у пациентов с регрессией множественной миеломы существенно ухудшается после возникновении кардиоваскулярных событий. З метою порівняльного вивчення якості життя пацієнтів із регресією множинної мієломи із врахуванням демографічних, клінічних, психосоціальних факторів ризику несприятливого прогнозу залежно від виникнення кардіоваскулярних подій дослідили популяційну вибірку із 95 хворих. Усі пацієнти отримали опитувальники SF-36 і QOL-CS, із них 89 (93,7%) відповіли на питання і були залучені в дослідження. Стандартні параметри якості життя, клінічні прояви і попереднє лікування, демографічні показники оцінювали за допомогою лінійної регресії для ідентифікації факторів, що впливають на якість життя. Протягом 1 року у 38 (42,7%) хворих виявили 92 кардіоваскулярні події. Ці пацієнти відзначали суттєво гірше психологічне функціонування, погіршення загального здоров’я і життєздатності, зниження якості життя. Попередня хіміотерапія також була пов’язана з погіршенням якості життя. Статистична значущість відмінностей досягнута при використанні опитувальника QOL-CS. Це свідчить, що загальний стан здоров’я, життєздатності в пацієнтів із регресією множинної мієломи суттєво погіршується після виникнення кардіоваскулярних подій. The aim of this study was to compare the quality of patient’s life after multiple myeloma regression in regard with demographic, clinical, psychosocial risk factors of poor prognosis, depending on the occurrence of cardiovascular events. Materials and methods. The population sample consisted of 95 patients with multiple myeloma. All patients received questionnaires SF-36 and QOL-CS, 89 of them (93.7% of all respondents) have answered questions and have been included in the study. Standard parameters such as life quality, clinical manifestations, previous treatment and demographic parameters have been evaluated by linear regression for factor identifi cation which affect the quality of life. Results. 92 cardiovascular events have been revealed for 1 year in 38 patients, who took part in research (42.7%). Patients with cardiovascular events have observed significantly worse psychological functioning, deterioration of the general health and vitality, reduce of life quality. Previous chemotherapy has been also associated with worse life quality. Patients without cardiovascular events detected the best social functioning comparing to patients with cardiovascular events. Statistical significance of these differences has been achieved only using QOL-CS questionnaire. Conclusion. General health and vitality in patients with multiple myeloma regressions are significantly worse after occurrence of cardiovascular events.
Якість життя в пацієнтів після регресії множинної мієломи
Quality of patient’s life after multiple myeloma regression
Keywords: качество жизни; множественная миелома; выживание; прогноз; якість життя; множинна мієлома; виживання; прогноз; quality of life; multiple myeloma; survival; prognosis