Прогностическая значимость рутинного применения комбинированного суточного мониторирования артериального давления и электрокардиограммы у пациентов с артериальной гипертензией - Буряк, В. В.; Наумова, В. А.; Буряк, Віктор Валерійович; Наумова, В. О.; Buriak, V. V.; Naumova, V. O. (My University, 2015)
Исследование посвящено изучению функционального состояния сердечно-сосудистой системы у пациентов с артериальной гипертензией на основе рутинного применения комбинированного суточного мониторинга артериального давления и электрокардиограммы. Выявлены клинические особенности функциональной характеристики сердечно-сосудистой системы у пациентов с артериальной гипертензией и наличием в анамнезе кардио-васкулярных осложнений. Установлено, что негативная динамика изучаемых параметров ассоциирована с эволюцией патогенетических этапов основного заболевания. Дослідження присвячено вивченню функціонального стану серцево-судинної системи у пацієнтів з артеріальною гіпертензією на тлі рутинного застосування комбінованого добового моніторингу артеріального тиску та електрокардіограми. Виявлені клінічні особливості функциональної характеристики серцево- судинної системи у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та наявністю в анамнезі кардіо-васкулярних ускладнень. Встановлено, що негативна динаміка параметрів, що вивчаються асоційована з еволюцією патогенетичних етапів основного захворювання. This article is devoted to study of cardio-vascular system functional status in patients with arterial hypertension in case of routine application of combined daily monitoring of arterial blood pressure and electrocardiogram. There are found the clinical features of cardio-vascular system functional characteristic in hypertensive patients and presence of cardio-vascular complications history. It is set that negative dynamics of the studied parameters is associated with underlying disease pathogenic stages evolution.
Прогностична значимість рутинного застосування комбінованого добового моніторування артеріального тиску та електрокардіограми у паціентів з артеріальною гіпертензією
Predictive value of routine application of combined daily monitoring of arterial blood pressure and electrocardiogram in hypertensive patients
Keywords: артериальная гипертензия; инфаркт миокарда; функциональное состояние; суточное мониторирование артериального давления; холтеровское мониторирование; артеріальна гіпертензія; інфаркт міокарда; функціональний стан; добове моніторування артеріального тиску; холтерівське моніторування; arterial hypertension; myocardial infarction; functional status; daily monitoring of arterial blood pressure; Holter monitoring