Результаты лечения больных с острой артериальной ишемией конечностей - Губка, В. А.; Коноваленко, И. А.; Суздаленко, А. В.; Губка, Віктор Олександрович; Коноваленко, І. А.; Суздаленко, О. В.; Gubka, V. A.; Konovalenko, I. A.; Suzdalenko, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Острая артериальная ишемия конечностей, вопросы диагностики и методов хирургического лечения которой остаются открытыми, – одна из основных причин ухудшения качества жизни пациентов и их ранней инвалидизации. С целью изучения влияния выбора тактики хирургического лечения на восстановление функциональности пораженной конечности проведено исследование, включающее 188 пациентов с острой артериальной ишемией (61% – мужчины, 39% – женщины). Установлено, что ни у одного пациента после выполнения тромбэктомии с пластикой артерии декомпенсированное кровообращение не развилось. Это свидетельствует о целесообразности выполнения тромбэктомии в сочетании с пластикой артерии или шунтированием и проведением адекватно подобранной консервативной терапии. Гостра артеріальна ішемія кінцівок, питання діагностики та методів хірургічного лікування якої залишаються відкритими, є однією з основних причин погіршення якості життя пацієнтів та їхньої ранньої інвалідизації. З метою вивчення впливу тактики хірургічного лікування на відновлення функціональності ураженої кінцівки здійснили дослідження, що включало 188 пацієнтів із гострою артеріальною ішемією (61% – чоловіки, 39% – жінки). Встановили, що в жодного пацієнта після виконання тромбектомії з пластикою артерії декомпенсований кровообіг не розвинувся. Це свідчить про доцільність виконання тромбектомії в поєднанні з пластикою артерії чи шунтуванням і проведенням адекватно підібраної консервативної терапії. Aim. Acute limb ischemia (ALI) is one of the most serious subjects for life quality declining and often results in patients’ disability. The incidence of ALI increases from year to year and currently counts about 50 to 100 cases per 100 000 persons in EU and USA. Methods and results. 188 cases were studied, 61% male, 39% female. The average age was 66,8±4,2 years. Among clinical events that caused ALI were atherothrombosis in 90 (47,87%) patients, embolisms in 92 (48,94%) cases, acute thrombosis of bypass graft in 6 (3,19%) patients. Conclusion. Limb salvage rate in patients after complex revascularization surgery was 100%. Thus we can state, that thrombectomy with following one stage angioplasty or bypass grafting improves clinical outcomes and limb salvation rate in patients with ALI.
Результати лікування хворих із гострою артеріальною ішемією кінцівок
Treatment results in patients with acute limb ischemia
Keywords: острый артериальный тромбоз; ишемия; тромбоэмболия; пластика; ампутация; гострий артеріальний тромбоз; ішемія; тромбоемболія; пластика; ампутація; Ischemia; Thrombosis; Amputation; Thromboembolism