Дослідження хімічного складу айланту найвищого (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) - Панасенко, Олександр Іванович; Аксьонова, Ілона Ігорівна; Денисенко, Ольга Миколаївна; Мозуль, Валентина Іванівна; Головкін, Володимир В'ячеславович; Panasenko, O. I.; Aksonova, I. I.; Denуsenko, O. M.; Mozul, V. I.; Holovkin, V. V.; Панасенко, А. И.; Аксёнова, И. И.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Айлант найвищий – джерело різних класів біологічно активних сполук. Це зумовлює наявність у нього фітотоксичної, фумігантної, антиоксидантної, антимікробної, антигельмінтної дії. Але в фаховій літературі недостатньо відомостей щодо його хімічного складу, перспектив використання в медицині. Мета роботи – за допомогою GS/MS-аналізу дослідити якісний і кількісний склад айланту найвищого листя та плодів, встановити можливі перспективи використання цієї рослини в медичній практиці як джерела потенційних лікарських засобів. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – айланту найвищого листя та плоди. Настоянку одержали методом мацерації, сировину екстрагували метиловим спиртом за кімнатної температури протягом 10 днів. Якісне та кількісне визначення діючих сполук здійснили на газовому хроматографі Agilent 7890B GC System (Agilent, Santa Clara, CA, USA) з мас-спектрометричним детектором Agilent 5977 BGC /MSD (Agilent, Santa Clara, CA, USA) та хроматографічною колонкою DB-5ms (30 м × 250 мкм × 0,25 мкм). Результати. Під час дослідження в листі ідентифікували 35 біологічно активних сполук, у плодах айланту найвищого – 41. Аналізуючи листя, виявили основні складові: фітол – 21,15 %, гексадеканова кислота – 8,53 %, α-токоспіро А – 8,14 %, 2-С-метил-міоінозитол – 7,78 %. У плодах найбільшу частку становили α-токоферол – 13,35 %, вакценова кислота – 11,42 %, 2-етилгексиловий ефір бутанової кислоти – 9,77 %. Висновки. Уперше за допомогою GS/MS встановили хімічний склад айланту найвищого листя та плодів. Ідентифікували 35 біологічно активних сполук у листі та 41 – у плодах. Основні компоненти листя: фітол – 21,15 %, гексадеканова кислота – 8,53 %, α-токоспіро А – 8,14 %; плодів: α-токоферол – 13,35 %, вакценова кислота – 11,42 %, 2-етилгексиловий ефір бутанової кислоти – 9,77 %. Результати можна використовувати для створення нових потенційних антимікробних, антиоксидантних і протизапальних лікарських засобів. Ailanthus altissima (Mill.) Swingle is a source of various classes of biologically active compounds. This determines its phytotoxic, fumigant, antioxidant, antimicrobial, and anthelmintic action. However, the scientific literature lacks information about its chemical composition and prospects for use in medicine. The aim of the work. The study of the qualitative and quantitative composition of Ailanthus altissima (Mill.) Swingle leaves and fruits by GS / MS analysis. Identify possible future prospects for the use of the test plant in medical practice as a source of potential medicines. Materials and research. The object of research is Ailanthus altissima leaves and fruits. The tincture was obtained by maceration, the raw material was extracted with methyl alcohol at room temperature for 10 days. Qualitative and quantitative determination of active compounds was carried out on a gas chromatograph “Agilent 7890B GC System” (Agilent, Santa Clara, CA, USA) with mass spectrometric detector “Agilent 5977 BGC/MSD” (Agilent, Santa Clara, CA, USA) and chromatographic column DB-5ms (30 m × 250 μm × 0,25 μm). Results. In the course of the study, 35 biologically active compounds were identified in the leaves and 41 – in the fruits of Ailanthus altissima. It has been found that the main components of leaves are phytol – 21.15 %, hexadecanoic acid – 8.53 %, α-tokospiro A – 8.14 %, 2-C-methyl-myo-inositol – 7.78 %; the main components of fruits are α-tocopherol – 13.35 %, vaccenic acid – 11.42 %, butyric acid 2-ethylhexyl ester – 9.77 %. α-tocopherol is known for its antioxidant and anti-inflammatory effects. Conclusions. It is for the first time when chemical composition of Ailanthus altissima leaves and fruits was established with GS/MS. 35 biologically active compounds in leaves and 41 in fruits of the studied object were identified. The main components of the leaves are phytol – 21.15 %, hexadecanoic acid – 8.53 %, α-tocospiro A – 8.14 %, and these of the fruits comprise α-tocopherol – 13.35 %, vaccine acid – 11.42 %, 2-ethylhexyl ester of butanoic acid – 9.77 %. The results can be used to create new potential antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory drugs. Айлант высочайший – источник различных классов биологически активных соединений. Это обусловливает наличие у него фитотоксического, фумигантного, антиоксидантного, антимикробного, антигельминтного действия. В научной литературе недостаточно сведений о его химическом составе и перспективах использования в медицине. Цель работы – при помощи GS/MS-анализа исследовать качественный и количественный состав айланта высочайшего листьев и плодов. Установить возможные перспективы использования в медицинской практике в качестве источника потенциальных лекарственных средств. Материалы и методы. Объект исследования – айланта высочайшего листья и плоды. Настойка получена методом мацерации, сырье экстрагировали метиловым спиртом при комнатной температуре в течение 10 дней. Качественное и количественное определение действующих соединений проводили на газовом хроматографе Agilent 7890B GC System (Agilent, Santa Clara, CA, USA) с масс-спектрометрическим детектором Agilent 5977 BGC/MSD (Agilent, Santa Clara, CA, USA) и хроматографической колонкой DB-5ms (30 м × 250 мкм × 0,25 мкм). Результаты. В ходе исследования в листьях идентифицировали 35 биологически активных соединений, в плодах айланта высочайшего – 41. В ходе анализа листьев установили основные составляющие: фитол – 21,15 %, гексадекановая кислота – 8,53 %, α-токоспиро А – 8,14 %, 2-С-метил-мио-инозитол – 7,78 %. В плодах наибольшую часть составляли α-токоферол – 13,35 %, вакценовая кислота – 11,42 %, 2-этилгексиловый эфир бутановой кислоты – 9,77 %. Выводы. Впервые с помощью GS/MS установлен химический состав айланта высочайшего листьев и плодов. Результаты можно использовать для создания новых потенциальных антимикробных, антиоксидантных и противовоспалительных лекарственных средств.
Investigation of chemical composition of Ailanthus Altissima (Mill.) Swingle
Исследование химического состава айланта высочайшего (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle)
Панасенко О. І. - ORCID ID: 0000-0002-6102-3455; Аксьонова І. І. - ORCID ID: 0000-0002-3534-700X.
Keywords: айлант; біологічно активні сполуки; газова хроматографія; Ailanthus altissima; phytochemicals; gas chromatography; биологически активные соединения; газовая хроматография