Особливості метаболічного синдрому у хворих на гіпертонічну хворобу - Качан, Ігор Сергійович; Kachan, I. S. (My University, 2012)
В статті приведені результати оцінки компонентів метаболічного синдрому у хворих на гіпертонічну хворобу. Виявлено значну частоту абдомінального ожиріння (84% (ДІ 77-90)), дисліпідемії (63% (ДІ 54-71)), інсулінорезистентності у пацієнтів (57% (ДІ 47-68)). У хворих з повним метаболічним синдромом встановлено збільшення індексу маси міокарду лівого шлуночка (+18%, р=0,007), зниження швидкості раннього діастолічного руху мітрального кільця Ет ( 13%, р=0,02), потовщення комплексу інтима-медіа сонних артерій. Найтісніші взаємозв’язки з означеними показниками має абдомінальне ожиріння. The article presents the estimation results of metabolic syndrome components in patients with arterial hypertension. The significant frequency of abdominal obesity (84% (CI 77-90)), dyslipidemia (63% (CI 54-71)), insulin resistance (57% (CI 47-68)) were detected in patients. The patients with full metabolic syndrome had higher left ventricle myocardial mass index (+18%, p=0,007), decreased speed of mitral valve early diastolic movement Em ( 13%, p=0,02), greater intima-media thickness. Tight relationships between described parameters and abdominal obesity were found.
Peculiarities Of Metabolic Syndrome In Patients With Arterial Hypertension
Keywords: гіпертонічна хвороба; метаболічний синдром; ожиріння; дисліпідемія; інсулінорезистентність; essential hypertension; metabolic syndrome; obesity; dyslipidemia; insulin resistance