Прогностическое значение интегральной оценки электроэнцефалографического паттерна и церебральной гемодинамики в остром периоде мозгового ишемического супратенториального инсульта - Кузнецов, А. А.; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Kuznietsov, A. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Приведены результаты комплексного клинико-инструментального исследования 120 пациентов в остром периоде мозгового ишемического супратенториального инсульта. На основании интегральной характеристики биоэлектрической активности головного мозга и церебральной гемодинамики в первые 72 часа заболевания выделены типы электроэнцефалографического паттерна и мозгового кровообращения, доказана их прогностическая ценность. Разработано уравнение логистической регрессии, которое позволяет количественно оценивать вероятность наступления относительно неблагоприятного клинико-социального исхода в форме значения 4–5 баллов по шкале Рэнкина на 21 сутки заболевания. Наведено результати комплексного клініко-інструментального дослідження 120 пацієнтів під час гострого періоду мозкового ішемічного супратенторіального інсульту. На підставі інтегральної характеристики біоелектричної активності головного мозку і церебральної гемодинаміки в перші 72 години захворювання виділили типи електроенцефалографічного патерну та мозкового кровообігу, довели їхню прогностичну цінність. Розробили рівняння логістичної регресії, що дає можливість кількісно оцінювати ймовірність відносно несприятливого клініко-соціального наслідку у вигляді значення 4–5 балів за шкалою Ренкіна на 21 добу захворювання. The results of complex clinical and instrumental examination of 120 patients in acute period of brain ischemic supratentorial stroke are presented. Types of electroencephalographic pattern and brain circulation were selected based on integral characteristic of brain bioelectrical activity and cerebral hemodynamic in first 72 hours of the disease. Their prognostic values was proved. Equation of logistic regression which evaluates quantitatively the probability of unfavorable clinical-social outcome as 4-5 balls according to Rankin scale on 21th day of disease is developed.
Прогностичне значення інтегральної оцінки електроенцефалографічного патерну та церебральної гемодинаміки в гострому періоді мозкового ішемічного супратенторіального інсульту
Prognostic value of integral analysis of electroencephalografic pattern and cerebral haemodinamic in acute period of ischemic supratentorial stroke
Keywords: ишемический инсульт; острый период; электроэнцефалографический паттерн; церебральная гемодинамика; прогноз; клинико-социальный исход; ішемічний інсульт; гострий період; електроенцефалографічний патерн; церебральна гемодинаміка; клініко-соціальне завершення; ischemic stroke; acute period; electroencephalographic pattern; cerebral hemodynamics; prognosis; clinical social outcome