The content of apoptosis mediators in children with anemia of inflammation acquired on the background of acute bacterial diseases of respiratory organs - Lezhenko, H. O.; Abramov, A. V.; Pohribna, A. O.; Леженко, Геннадій Олександрович; Абрамов, Андрій Володимирович; Погрібна, Анастасія Олександрівна; Леженко, Г. А.; Абрамов, А. В.; Погребная, А. А. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Aim. Determine the activity of apoptosis processes in young children with anemia of inflammation acquired on the background of acute bacterial diseases of respiratory organs. Material and methods. The content of caspase-7 and caspase-9 was identified in blood serum of 87 kids by the method of immunoenzyme assay. Main group included 57 kids with acute bacterial diseases of the respiratory tract (38 patients had acute bacterial bronchitis, 19 – pneumonia). The main group was divided into two subgroups. The first subgroup included 27 children with developed anemia of inflammation acquired on the background of acute bacterial disease of the respiratory tract. Second subgroup - 30 children with acute bacterial diseases of the respiratory tract without anemia. Experimental group – 10 children with iron deficiency anemia without symptoms of inflammatory diseases of the respiratory system. The control group was represented by 20 conditionally healthy children. Results. The presence of pneumonia in children was accompanied by the highest numbers of caspase-9 (14.8 ± 1.8 ng/ml), which was almost 3 times higher than the control group (5.82 ± 0.58 ng/ml). The levels of the studied enzyme were 1.6 times lower in patients with bacterial bronchitis (8.34 ± 0.90 ng/ml), which was significantly higher (P < 0.05) than in the control group. The content of caspase-7 in the experimental group and the 2nd subgroup of the main group did not differ from the control group (P > 0.05) (0.38 ± 0.03 ng/ml and 0.32 ± 0.02 ng/ml), and children of the 1st subgroup (0.27 ± 0.02 ng/ml) showed its significant decrease. Conclusions. Anemia of inflammation in children with acute bacterial diseases of respiratory organs is accompanied by the activation of apoptosis, which, obviously, is inefficient due to the nature of the active necrotic processes acquired on the background of acute inflammation. Мета роботи – визначення активності процесів апоптозу в дітей раннього віку з анемією запалення на тлі гострих бактеріальних захворювань органів дихання. Матеріали та методи. Визначили вміст каспази-7, каспази-9 у сироватці крові 87 дітей віком від 2 місяців до 3 років (середній вік пацієнтів – 1,6 ± 0,3 року) методом імуноферментного аналізу. Основну групу становили 57 дітей із гострими бактеріальними захворюваннями респіраторного тракту, серед них у 38 пацієнтів діагностували гострий бактеріальний бронхіт, а в 19 дітей – пневмонію. Пацієнтів основної групи поділили на дві підгрупи: перша – 27 дітей, в яких на тлі гострого бактеріального захворювання респіраторного тракту розвинулась анемія запалення; друга – 30 дітей із гострими бактеріальними захворюваннями респіраторного тракту без проявів анемії. Група порівняння – 10 дітей із залізодефіцитною анемією без проявів запаль¬них захворювань органів дихання. Контрольна група представлена 20 умовно здоровими дітьми. Групи спостереження репрезентативні за віком і статтю дітей. Результати. Встановили, що наявність пневмонії в дітей супроводжувалася найвищими показниками вмісту каспази-9 (14,8 ± 1,8 нг/мл), що майже втричі перевищував показники контрольної групи (5,82 ± 0,58 нг/мл). Водночас рівні до¬сліджуваного ферменту у хворих із бактеріальним бронхітом були в 1,6 раза нижчими (8,34 ± 0,9 нг/мл), що вірогідно більше (р < 0,05), ніж у контрольній групі. Вміст каспази-7 у сироватці крові дітей із групи порівняння та з другої підгрупи основної групи не відрізнявся від показ¬ників контрольної групи (0,38 ± 0,03 нг/мл і 0,32 ± 0,02 нг/мл відповідно, р > 0,05), а в дітей першої підгрупи виявили його вірогідне зниження (0,27 ± 0,02 нг/мл). Висновки. Анемія запалення в дітей, які хворі на гострі бактеріальні захворювання органів дихання, супроводжувалася активацією апоптозу, який, очевидно, мав неефективний характер через активні некротичні процеси, що відбувалися на тлі гострого запалення. Цель работы – определение активности процессов апоптоза у детей раннего возраста с анемией воспаления на фоне острых бактериальных заболеваний органов дыхания. Материалы и методы. Определили содержание каспазы-7, каспазы-9 в сыворотке крови 87 детей в возрасте от 2 месяцев до 3 лет (средний возраст пациентов – 1,6 ± 0,3 года) методом иммуноферментного анализа. Основную группу составили 57 детей с острыми бактериальными заболеваниями респираторного тракта, среди которых у 38 пациентов диагностирован острый бактериальный бронхит, а у 19 детей – пневмония. Пациенты основной группы разделены на две подгруппы: первая – 27 детей, у которых на фоне острого бактериального заболевания респираторного тракта развилась анемия воспаления; вторая – 30 детей с острыми бактериальными заболеваниями респираторного тракта без проявлений анемии. Группу сравнения составили 10 детей с железодефи¬цитной анемией без проявлений воспалительных заболеваний органов дыхания. Контрольная группа представлена 20 условно здоровыми детьми. Группы наблюдения репрезентативны по возрасту и полу детей. Результаты. Установлено, что наличие пневмонии у детей сопровождалось наиболее высокими цифрами каспазы-9 (14,8 ± 1,8 нг/мл), что практически в 3 раза превышало показатели контрольной группы (5,82 ± 0,58 нг/мл). Уровень изучаемого фермента у больных с бактериальным бронхитом был в 1,6 раза ниже (8,34 ± 0,9 нг/мл), что достоверно больше (р < 0,05), чем в контрольной группе. Содержание каспазы-7 в сыворотке крови детей группы сравнения и 2 подгруппы основной группы не отличалось от показателей контрольной группы (0,38 ± 0,03 нг/мл и 0,32 ± 0,02 нг/мл соответственно, р > 0,05), а у детей 1 подгруппы отмечено его достоверное снижение (0,27 ± 0,02 нг/мл). Выводы. Анемия воспаления у детей, больных острыми бактериальными заболеваниями органов дыхания, сопро¬вождается активацией апоптоза, который, очевидно, носит неэффективный характер за счет активных некротических процессов, происходящих на фоне острого воспаления.
Вміст медіаторів апоптозу в дітей з анемією запалення, що виникла на тлі гострих бактеріальних захворювань органів дихання
Содержание медиаторов апоптоза у детей с анемией воспаления, возникшей на фоне острых бактериальных заболеваний органов дыхания
Keywords: infants; caspase-7; caspase-9; anemia of inflammation; respiratory tract diseases; діти; захворювання дихальних шляхів; каспаза-7; каспаза-9; анемія запалення; младенцы; болезни дыхательных путей; анемия воспаления