Особливості ендоваскулярного лікування мішкоподібних аневризм переднього напівкільця вілізієвого кола, які розірвалися, в геморагічний період на тлі стенозу внутрішньої сонної артерії - Полковніков, Олексій Юрійович; Савченко, Євгеній Іванович; Матерухін, Аркадій Миколайович; Тяглий, Сергій Васильович; Полковников, А. Ю.; Савченко, Е. И.; Матерухин, А. М.; Тяглый, С. В.; Polkovnikov, O. Yu.; Savchenko, E. I.; Materukhin, A. M.; Tyagly, S. V. (My University, 2017)
Мета роботи — визначити оптимальну тактику ендоваскулярної оклюзії аневризми переднього напівкільця вілізієвого кола на тлі стенозу внутрішньої сонної артерії (ВСА) різного ступеня вираженості в геморагічний період ускладненого інтракраніального крововиливу. Матеріали та методи. Проаналізовано результати ендоваскулярної емболізації внутрішньочерепних аневризм, які розірвалися, на тлі супутнього стенозу ВСА. Ступінь стенозу оцінювали за критеріями NASCET при проведенні дигітальної селективної ангіографії. Усім пацієнтам проведено стандартне обстеження з використанням мультиспіральної комп’ютерної томографії, у деяких випадках — магнітно-резонансної томографії як в геморагічний, так і у віддалений період крововиливу. В 4 із 5 випадків мав місце розрив мішкоподібних аневризм передньої мозкової/передньої сполучної артерії. В усіх випадках стенозу малого або помірного ступеня виконано ізольовану оклюзію аневризми відокремлюваними спіралями, у разі гемодинамічно значущого стенозу ВСА (понад 70 %) — односесійне стентування ВСА з використанням дистального захісту та емболізацію аневризми. При односесійному втручанні на першому етапі проведено стентування гирла ВСА, на другому — ендоваскулярну емболізацію аневризми відокремлюваними спіралями. Такі пацієнти отримували подвійну дезагрегантну терапію. Результати. В усіх випадках спостерігали хороший ангіографічний результат оклюзії аневризми (Raymond 1) та стентування як на момент закінчення втручання, так і під час контрольних обстежень через 3 міс та 1 рік. Ускладнень, пов’язаних з імплантацією стенту і застосуванням подвійної дезагрегантної терапії, не відзначено. У випадку ускладненого ангіоспазмом перебігу аневризматичного крововиливу на тлі каротидного стенозу помірного ступеня зафіксовано розвиток вторинного ішемічного інсульту. Цель работы — определить оптимальную тактику эндоваскулярной окклюзии аневризмы переднего полукольца виллизиевого круга на фоне стеноза внутренней сонной артерии (ВСА) разной степени выраженности в геморрагический период осложненного интракраниального кровоизлияния. Материалы и методы. Проанализированы результаты эндоваскулярной эмболизации разорвавшихся внутричерепных аневризм на фоне сопутствующего стеноза ВСА. Степень стеноза оценивали по критериям NASCET при проведении дигитальной селективной ангиографии. Всем пациентам проведено стандартное обследование с использованием мультиспиральной компьютерной томографии, в некоторых случаях — магнитно-резонансной томографии как в геморрагический, так и в отдаленный период кровоизлияния. В 4 из 5 случаев имел место разрыв мешотчатых аневризм передней мозговой/передней соединительной артерии. Во всех случаях стеноза малой или умеренной степени выполнена изолированная окклюзия аневризмы отделяемыми спиралями, в случае гемодинамически значимого стеноза ВСА (более 70 %) — односессионное стентирование ВСА с использованием дистальной защиты и эмболизация аневризмы. При односессионном вмешательстве на первом этапе проведено стентирование устья ВСА, на втором — эндоваскулярная эмболизация аневризмы отделяемыми спиралями. Такие пациенты получали двойную дезагрегантную терапию. Результаты. Во всех случаях наблюдали хороший ангиографический результат окклюзии аневризмы (Raymond 1) и стентирования как на момент окончания вмешательства, так и во время контрольных обследований через 3 мес и 1 год. Осложнений, связанных с имплантацией стента и применением двойной дезагрегантной терапии, не отмечено. В случае осложненного ангиоспазмом течения аневризматического кровоизлияния на фоне каротидного стеноза умеренной степени зафиксировано развитие вторичного ишемического инсульта. Objective — to determine the optimal tactics for endovascular occlusion of an aneurysm of the anterior cerebral circulation against the background of stenosis of the internal carotid artery (ICA) of different degrees in the hemorrhagic period of complicated intracranial hemorrhage. Materials and methods. The results of endovascular embolization of intracranial ruptured aneurysms on the background of concomitant stenosis of the ipsilateral ICA have been analyzed. The degree of stenosis was evaluated according to NASCET criteria when performing digital selective angiography. All patients underwent standard multispiral computed tomography examination and in some cases magnetic resonance imaging in both hemorrhagic and long-term hemorrhage. In 4 out of 5 cases there was a rupture of the saccular aneurysm of the anterior cerebral artery. In all cases of stenosis of small degree or moderate stenosis, isolated occlusion of the aneurysm with detachable coils was performed, in cases with hemodynamically significant stenosis of the ICA (more than 70 %), single-session stenting of the ICA using distal protection and embolization of the aneurysm was performed. In cases of one-session stenting and embolization of aneyrysm, patients received double disaggregant therapy. With one-session intervention, the first stage was performed — stenting of the ICA orifice using distal protection. The second stage performed endovascular embolization of aneurysm by detachable coils. Results. In all cases, a good angiographic result of aneurysm occlusion (Raymond 1) and stenting was noted at both the end of the intervention and the follow-up examinations at 3 months and a year. Complications associated with stent implantation and the use of double disaggregant therapy were also not noted. In the case of an aneurysmal hemorrhage complicated by angiospasm, against the background of a moderate degree of carotid stenosis, development of a secondary ischemic stroke was noted.
Особенности эндоваскулярного лечения разорвавшихся мешотчатых аневризм переднего полукольца виллизиевого круга в геморрагический период на фоне стеноза внутренней сонной артерии
Features of endovascular treatment of ruptured saccular aneurysms of the anterior cerebral circulation in the hemorrhagic period against the background of stenosis of the internal carotid artery
Keywords: тандемні ураження ВСА; стеноз ВСА; інтракраніальні аневризми; геморагічний період; тандемные поражения ВСА; стеноз ВСА; интракраниальные аневризмы; геморрагический период; tandem lesions of the internal carotid artery; stenosis of the internal carotid artery; intracranial aneurysms; hemorrhagic period