Проблема короткої вени ниркового аллотрансплантату: шляхи вирішення - Вільданов, Сергій Ренатович; Вильданов, С. Р.; Vildanov, S. R. (My University, 2016)
Метою роботи було вивчити ефективність та варіанти елонгації вени аллонирки при трансплантації. Матеріали і методи дослідження: Проаналізовані результати трансплантації нирки 66 хворих, яким була виконана пересадка у клініці трансплантології ДЗ «ЗМАПО МОЗ України» на базі Запорізького міжрегіонального центру трансплантації за період з 2012 р. по 2016 р. Чоловіків було 37 (56,1 %), жінок 29 (43,9 %), середній вік пацієнтів був 33,2±12,0 років. Всім пацієнтам в ранньому післяопераційному періоді виконувалися стандартні обстеження відповідно до клінічних протоколів, ультразвукове дослідження з дуплексним скануванням ниркового аллотрансплантату (представлені дані УЗД в середньому на 7,6±1,9 добу після трансплантації нирки). Згідно меті роботи пацієнти були розділені на групи: Першу групу склали 13 (19,7 %) реципієнтів ниркового аллотрансплантату, яким була виконана елонгація вени. Середній вік пацієнтів був 37,6±12,6 років, чоловіків було 8 (61,5 %), жінок 5 (38,5 %). Друга група включила 53 (80,3 %) пацієнта, у яких не було необхідності в подовженні ниркової вени трансплантату. Середній вік реципієнтів був 32,1±11,7 років, чоловіків було 29 (54,7 %), жінок 24 (45,3 %). Результати: При дуплексному ультразвуковому скануванні ознак порушення венозного кровотоку в ниркових аллотрансплантатах виявлено не було. Відмінності між групами статистично недостовірні (p>0,05). Між подовженням ниркової вени та лінійною швидкістю кровотоку в ній спостерігається середня зворотна кореляція (r=-0,325, p=0,008). В жодному випадку подовження вени трансплантату не було зареєстровано тромбозів або кровотеч, функція аллонирок збережена (термін спостереження від 1 до 3,5 років). Висновки: Адекватна елонгація ниркової вени трансплантату являється ефективним і безпечним способом підготовки нирки до пересадки. Целью работы было изучить эффективность и варианты элонгации вены аллопочки при трансплантации. Материалы и методы исследования: Проанализированы результаты трансплантации почки 66 больных, которым была выполнена пересадка в клинике трансплантологии ГУ «ЗМАПО МЗ Украины» на базе Запорожского межрегионального центра трансплантации за период с 2012 г. по 2016 г. Мужчин было 37 (56,1 %) , женщин 29 (43,9 %), средний возраст пациентов был 33,2±12,0 лет. Всем пациентам в раннем послеоперационном периоде выполнялись стандартные обследования в соответствии с клиническими протоколами, ультразвуковое исследование с дуплексным сканированием почечного аллотрансплантата (представлены данные УЗИ в среднем на 7,6±1,9 сутки после трансплантации почки). Согласно цели работы пациенты были разделены на группы: Первую группу составили 13 (19,7 %) реципиентов почечного аллотрансплантата, которым была выполнена элонгация вены. Средний возраст пациентов был 37,6±12,6 лет, мужчин было 8 (61,5 %), женщин 5 (38,5 %). Вторая группа включила 53 (80,3 %) пациента, у которых не было необходимости в удлинении почечной вены трансплантата. Средний возраст реципиентов был 32,1±11,7 лет, мужчин было 29 (54,7 %), женщин 24 (45,3 %). Результаты: При дуплексном ультразвуковом сканировании признаков нарушения венозного кровотока в почечных аллотрансплантатах обнаружено не было. Различия между группами статистически недостоверны (p>0,05). Между удлинением почечной вены и линейной скоростью кровотока в ней наблюдается средняя обратная корреляция (r =-0,325, p=0,008). Не в одном случае продления вены трансплантата не было зарегистрировано тромбозов или кровотечений, функция аллопочек сохранена (срок наблюдения от 1 до 3,5 лет). Выводы: Адекватная элонгация почечной вены трансплантата является эффективным и безопасным способом подготовки почки к пересадке. Subject of the work was to study the effectiveness and variants of vein’s elongation of kidney allograft. Material and methods of investigation: The results of kidney transplantation were analyzed among 66 patients. During the period from 2012 to 2016, all of them were done kidney transplantation in the clinic of transplantology of State establishement: «Zaporizhya Medical Academy of Postgraduate Education. Ministry of Health Protection in Ukraine» on the base of interregional centre of transplantology. There were 37 (56,1 %) men, 29 women (43,9 %), the average age of patients was 33,2±12,0 years. All the patients on early after surgical period were done the standard examinations as for clinical records, ultrasonic examination with scanning of kidney allograft (the figures of ultrasonic examination are presented on average 7,6±1,9 of the day after kidney transplantation). As for the aim of the work all the patients were divided into some groups: the first group included 13 (19,7 %) recipients of kidney allograft, everyone of them was done the vein’s elongation. The average age of patients was 37,6±12,6 years, there were 8 (61,5 %) men, 5 women (38,5 %). Another group involved 53 (80,3 %) patients. They did not have the necessity as for elongation of the renal vein of the allograft. The average age of recipients was 32,1±11,7 years, there were 29 (54,7 %) men, 24 (45,3 %) women. Results: According to the analysis of ultrasonic examination the features of blood disorder in kidney allografts were not determined. The difference between groups is statistically inaccurate (p>0,05). The average reverse correlation (r=- 0,325, p=0,008) has been observed between elongation of renal vein and linear velocity of blood supply. In any case of vein’s elongation of the allograft were not identified any stenosis, trombosis or bleeding; the function of kidney allograft is preserved (the term of observation is from 1 to 3,5 years). Conclusions: Adequate vein’s elongation of kidney allograft is effective and safe method as for preparation the kidney to the transplantation.
Проблема короткой вены почечного аллотрансплантата: пути решения
The problem of short vein of kidney allograft: the ways of solutions
Keywords: трансплантація нирки; нирковий аллотрансплантат; елонгація; ниркова вена; велика підшкірна вена; трансплантация почки; почечный аллотрансплантат; элонгация; почечная вена; большая подкожная вена; kidney transplantation; kidney allograft; elongation; renal vein; big subcutaneous vein