Персоніфіковані підходи до лікування лейоміоми матки - Олійник, Наталія Сергіївна; Луценко, Ніна Степанівна; Олейник, Н. С.; Oliinyk, N. S.; Lutsenko, N. S. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – вибір персоніфікованих підходів до лікування лейоміоми матки, враховуючи тип її кровопостачання. Матеріали та методи. Обстежили 190 жінок із патологією матки та ендометрію (основна група) і 34 відносно здорових жінок без патології матки та ендометрію (контрольна група). Проаналізували результати їх обстеження та лікування з 2011 до 2015 р. Ультразвукову діагностику виконали з доплерометрією та за методикою кольорового доплерометричного картування (КДК) на ультразвуковому сканері Voluson Е8 (Велика Британія) мультичастотним ендовагінальним датчиком із частотою 7,5 МГц і мультичастотним конвексним абдомінальним датчиком із частотою 3,5 МГц. Дослідження виконали у фолікулярну фазу менструального циклу при нормальному менструальному циклі та за показаннями за наявності порушень менструального циклу. У випадку великих розмірів матки вимірювання міоматозних вузлів виконували трансабдомінально. Результати. Встановили особливості кровопостачання міоматозних вузлів, що впливають на перебіг захворювання, оскільки ангіоархітектоніка вузла позначається на його тканинній проліферації. Наведено класифікацію міоматозних вузлів залежно від типу кровопостачання та запропоновано персоніфікований підхід до вибору методу лікування, враховуючи особливості індивідуального кровообігу за даними доплерометрії. Цель работы – выбор персонифицированных подходов к лечению миомы матки с учетом типа ее кровоснабжения. Материалы и методы. Обследовали 190 женщин с патологией матки и эндометрия (основная группа) и 34 относительно здоровых женщин без патологии матки и эндометрия (контрольная группа). Проанализированы результаты их обследования и лечения за период с 2011 по 2015 г. Ультразвуковую диагностику провели с допплерометрией и методикой цветного допплерометрического картирования (ЦДК) на ультразвуковом сканере Voluson Е8 (Великобритания) мультичастотным эндовагинальним датчиком с частотой 7,5 МГц и мультичастотным конвексным абдоминальным датчиком с частотой 3,5 МГц. Исследование проводили в фолликулярной фазе менструального цикла при нормальном менструальном цикле и по показаниям при наличии нарушений менструального цикла. В случае больших размеров матки измерения миоматозных узлов выполняли трансабдоминально. Результаты. Определены особенности кровоснабжения миоматозных узлов, влияющих на течение заболевания, поскольку ангиоархитектоника узла отражается на его тканевой пролиферации. Представлена классификация миоматозных узлов в зависимости от типа кровоснабжения и предложен персонифицированный подход к выбору метода лечения с учетом особенностей индивидуального кровообращения по данным допплерометрии. Aim. To study personalized approaches to the treatment of uterine fibroids taking into account type of the blood supply. Materials and methods. 190 women with pathology of the uterus and endometrium were included in the main group. 34 practically healthy female volunteers were included in the control group. Treatment results of the patients with pathology from 2011 till 2015 years were analyzed. Ultrasound diagnostics was performed following methodic of the color Doppler imaging (CDI) with Voluson Е8 machine (UK) using vaginal transducer with the frequency of 7.5 MHz and convex abdominal transducer with the frequency of 3.5 MHz. Examination was performed in the follicular phase of the menstrual cycle. Uterine fibroids were measured using transabdominal transducer in the case of a large uterus. Results. Features of the uterine fibroids blood supply, which influence the course of the disease, were identified. Classification of the uterine fibroids depending on the type of perfusion was presented. Personalized approach to the uterine leiomyoma treatment was proposed taking into account features of the individual blood circulation measured by Doppler imaging.
Персонифицированные подходы к лечению лейомиомы матки
Personalized approaches to the treatment of uterine leiomyoma
Keywords: лейоміома матки; доплерометрія; лікування; результати; лейомиома матки; допплерометрия; лечение; результаты; uterine neoplasms; leiomyoma; Doppler ultrasound; treatment; outcome assessment