Артеріальна гіпертензія - як важливий фактор морфоденсітометричних змін нейронів аркуатного ядра гіпоталамуса. Залежність перебудов від етіології артеріальної гіпертензії - Ганчева, Ольга Вікторівна; Тіщенко, Сергій Вікторович (Буковинський державний медичний університет, 2019)
За останні роки досягнутий особливий прогрес у розумінні значення гіпоталамічних ядер у регуляції вегетативних функцій, метаболічних процесів, а також артеріального тиску. Завдяки застосуванню імуноцитохімічних та молекулярногенетичних методів стало можливим вивчення не тільки морфології нейросекреторних клітин, але і їх зв'язків з іншими відділами як гіпоталамуса, так і всього мозку. Також за допомогою цих методів стало можливим ідентифікувати синтезовані у них нейрогормони, місця їх переважної локалізації, шляхи транспорту та їх секреції. Уже добре відомо, що підвищення функціональної активності нервової системи буде проявлятися цитохімічно перебудовою пластичного та енергетичного обмінів нейронів, збільшенням розмірів клітин та їх структур, підвищенням концентрації та вмісту РНК. Мета - визначити особливості морфоденситометричних характеристик ядер нейронів аркуатного ядра (АрЯ) гіпоталамуса при різних за етіопатогенетичними механізмами артеріальних гіпертензіях. Матеріали та методи. Для реалізації поставленої мети використано 3 групи щурів по 10 тварин у кожній. Контрольну групу утворили щури лінії Вістар з нормальним артеріальним тиском, до другої групи ввійшли щури лінії Вістар зі змодельованою ендокринно-сольовою артеріальною гіпертензією (ЕСАГ), яка відповідає вторинно асоційованій із ендокринними порушеннями артеріальній гіпертензії людини, третю групу укомплектували зі щурів лінії SHR, які відповідають есенціальній артеріальній гіпертензії людини. Для визначення морфоденситометричних характеристик ядер нейронів АрЯ гіпоталамуса, його зрізи товщиною 5 мкм фарбували галоціанін-хромовими галунами за Ейнарсоном. Після чого за допомогою програми ImageJ обчислювали морфоденситометричні параметри ядер нейронів АрЯ гіпоталамуса - вміст РНК (уОд), концентрацію (уОд/мкм2 ) та його площу (мкм2 ). Статистичну обробку даних проводили за допомогою програми EXCEL-7.0. Результати. Під час проведеного дослідження встановлено, що формування артеріальної гіпертензії призводить до змін морфоденситометричних характеристик ядер нейронів АрЯ гіпоталамусу. У них відзначають відмінності площі ядер нейронів, концентрація та вміст РНК залежать від етіології та патогенезу розвитку артеріальної гіпертензії. При моделі ессенціальної артеріальної гіпертензії виявляються достовірно високі значення площі ядер нейронів на фоні зменшення у них концентрації гетерогенної РНК. При вторинній артеріальній гіпертензії, асоційованій із ендокринними порушеннями, площа ядер нейронів, навпаки, зменшується зі зниженням у них вмісту та концентрації РНК. За последние годы достигнут особый прогресс в понимании значения гипоталамических ядер в регуляции вегетативных функций, метаболических процессов, а также регуляции артериального давления. Благодаря применению иммуноцитохимических и молекулярно-генетических методов стало возможно изучить не только морфологию нейросекреторных клеток, но и их связи с другими отделами как гипоталамуса, так и всего мозга. Также с помощью этих методов стало возможно идентифицировать синтезированные в них нейрогормоны, места их преимущественной локализации, пути транспорта и секреции. Уже хорошо известно, что повышение функциональной активности нервной системы будет проявляться цитохимически перестройкой пластического и энергетического обменов нейронов, увеличением размеров клеток и их структур, повышением концентрации и содержания РНК. Целью исследования было определить особенности морфоденситометрических характеристик нейронов АрЯ гипоталамуса при различных по этиопатогенетическим механизмам артериальных гипертензиях. Материалы и методы. Для реализации поставленной цели было использовано 3 группы крыс, по 10 животных в каждой. Контрольную группу составили крысы линии Вистар с нормальным артериальным давлением, во вторую группу вошли крысы линии Вистар, у которых была смоделирована эндокринно-солевая артериальная гипертензия (ЭСАГ), что соответствует артериальной гипертензии вторично асоциированной с эндокринными нарушениями человека, третью группу составили крысы линии SHR, которые соответствуют эссенциальной артериальной гипертензии человека. Для определения морфоденситометричних характеристик ядер нейронов АрЯ гипоталамуса, его срезы толщиной 5 мкм красили галоцианин-хромовыми квасцами по Ейнарсону. После чего с помощью программы ImageJ вычисляли морфоденситометрические параметры ядер нейронов АрЯ гипоталамуса - содержание РНК уЕд, концентрацию уЕд / мкм2 и его площадь (мкм2 ). Статистическую обработку данных проводили с помощью программы EXCEL-7.0. Результаты. В ходе проведенного исследования было установлено, что формирование артериальной гипертензии приводит к изменениям морфоденситометрических характеристик ядер нейронов АрЯ гипоталамуса. В АрЯ различия площади ядер, концентрация и содержание РНК зависят от этиологии и патогенеза развития артериальной гипертензии. При модели эссенциальной артериальной гипертензии отмечаются достоверно высокие показатели площади ядер нейронов на фоне уменьшения в них концентрации гетерогенной РНК. При вторичной артериальной гипертензии ассоциированной с эндокринными нарушениями площадь ядер нейронов наоборот уменьшается со снижением в них содержания и концентрации РНК. In the last years, a special progress has been made in understanding of hypothalamic nuclei importance in the regulation of vegetative functions, metabolic processes, and the blood pressure regulation. Due to the using of immunohistochemical and molecular genetic methods, it has become possible to study not only the morphology of neurosecretory cells, but also their connections with other brain regions, both the hypothalamus and the whole brain. These methods also give an opportunity to identify the neurohormones, synthesized in them, the places of their primary localization, the ways of their transport and secretion. It is already well known that the increase in the functional activity of the nervous system will be manifested with the cytochemical restructuring of plastic and energy metabolism in the neurons, an increase in the cells' and their intracellular structures size, as well as with an increase of RNA concentration and content. The objective was to determine morphodensitometric peculiar features of ARC hypothalamic nucleus neurons in arterial hypertension with different pathogenetic mechanisms. Material and methods. To achieve the goal we used 3 groups of rats, 10 animals in each one. The first group consisted of Wistar rats with normal blood pressure, the second group of rats - with simulated endocrine-salt arterial hypertension (ESAG) - that is correspondent to secondary arterial hypertension in humans caused by endocrine disorders, the third group - rats of the SHR line - that simulates primary (essential) arterial hypertension in humans. To determine the morphodensitometric characteristics of hypothalamic ARC neurons' nuclei 5 ?m sections of ARC hypothalamus were stained with Halocyanine-chromic alum according to Einarson. Then digital data were processed using Image J program and morphodensitometric parameters of hypothalamic ARC neurons' nuclei - RNA content, RNA concentration and nucleus area were calculated. Statistical analysis was performed by EXCEL-7.0. Result. It has been established that the formation of arterial hypertension leads to changes in the morphodensitometric characteristics of the hypothalamic ARC neurons nuclei. Differences in nuclear area, RNA concentration and content in ARC neurons depend on the ethiology and pathogenesis of arterial hypertension. In the model of essential arterial hypertension, reliably high values of the neurons nuclei area are observed while the concentration of heterogeneous RNA decreases. In secondary arterial hypertension associated with endocrine disorders, the area of the neurons nuclei.
Артериальная гипертония - как важный фактор морфоденситометрических изменений нейронов аркуатного ядра гипоталамуса. Зависимость изменений от этиологии артериальной гипертонии
Arterial hypertension as an important factor of morphodensitometric changes in neurons of the arcuate nucleus of the hypothalamus. Dependence of changes upon the ethiology of arterial hypertension
Keywords: гіпоталамус; морфометрія; каріометрія; аркуатне ядро; артеріальна гіпертензія; щури; hypothalamus; arcuate nucleus; morphometry; cariometry; arterial hypertension; rats