Особливості ремоделювання лівого шлуночка при експериментальній артеріальній гіпертензії та артеріальній гіпертензії асоційованої із цукровим діабетом - Федотова, Марія Ігорівна; Мироненко, С. Є.; Перов, Б. В. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальність теми. Кількість людей, що страждають на серцево-судинну патологію зростає в усьому світі. За останні 30 років поширеність серцево-судинних захворювань серед населення України зросла в 3,5 рази. При різній серцево-судинній патології розвивається морфологічні перебудови, які називаються патологічне ремоделювання міокарду, та включає в себе такі компоненти як збільшення довжини/гіпертрофію кардіоміоцитів, загибель (некроз/апоптоз) кардіоміоцитів, а також надмірне накопичення колагену в інтерстиції. Метою нашого дослідження було довести патогенетичну значущість змін вмісту колагену І типу, тайтину, кардіотрофіну І, анексину V та морфо-денситометричних параметрів кардіоміоцитів в діагностиці патологічного ремоделювання міокарду у щурів.