Medical and environmental aspects evolution of diseases of the endocrine system in children of Ukraine - Volosovets, О. P.; Кryuchko, T. O.; Marushko, Yu. V.; Lezhenko, G. A.; Volosovets, T. M.; Kryvopustov, S. P.; Dіkova, I. G.; Волосовець, О. П.; Крючко, Т. О.; Марушко, Ю. В.; Леженко, Геннадій Олександрович; Волосовець, Т. М.; et al. (My University, 2023)
We have found that in 2017 9.569 cases of endocrine system diseases were detected in children affected by the Chornobyl accident (or 24,67 per 1.000 children), which is by 1.7 times higher than the mean incidence of this pathology in children in Ukraine. Мethods of statistical evaluation and epidemiological analysis of state medical statistics from 1993 to 2020 were used.Throughout 25 years of observation we have discovered that from the period of 1993 to 2017 was a decrease in the incidence and prevalence of the endocrine system diseases in children by 36.9 %, and, more significantly, by 65.5 % – in children who suffered as a result of the Chernobyl accident.At the same time, disability increased by 5.3 times. The prevalence and incidence of endocrine diseases in children affected by the Chernobyl accident are significantly higher than the national mean, especially in the detection of thyroid disease. У дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС, у 2017 році було вперше виявлено 9569 випадків хвороб ендокринної системи або 24,67 на 1000 відповідного дитячого населення, що у 1,7 разу перевищувало середній показник захворюваності на цю патологію дітей в Україні. Застосовувалися методи статистичної оцінки та епідеміологічного аналізу даних державної медичної статистики з 1993 по 2020 роки. За 25 років спостережень встановлено, що з 1993 по 2017 рік в Україні відзначалося зниження захворюваності та поширеності хвороб ендокринної системи у дітей на 36,9 %, та більш значно на 65,5 % у дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС. У той же час показник інвалідності дітей унаслідок хвороб ендокринної системи у 5,3 разів перевищує аналогічні показники у 1993 році. Показники поширеності та захворюваності на хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин дітей, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС, значно перевищують загальнодержавні показники, особливо показники виявлення захворювань щитовидної залози.
Медико-екологічні аспекти еволюції хвороб ендокринної системи у дітей України
Keywords: сhildren; morbidity; prevalence; disability; diseases of the endocrine system; Chornobyl disaster; діти; захворюваність; поширеність; інвалідність; хвороби ендокринної системи; Чорнобильська катастрофа