Особливості будови локальної імунної системи шлунка щурів - Ковпак, О. В.; Михайличенко, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
В структурі патології травної системи переважають захворювання органів гастродуоденальної зони: до 70-85 % всієї гастроентерологічної патології складають хронічні гастродуоденіти. Згідно результатів досліджень М.А. Волошина (1996), внутрішньоутробна антигенна стимуляція плоду призводить до передчасного виходу імунологічно незрілих Т-лімфоцитів і їх міграції до різних органів, в яких змінюються темпи формування місцевої лімфоїдної системи. Збільшене антигенне навантаження під час вагітності може викликати порушення гомеостазу в системі мати – плацента – плід, і в подальшому може бути чинником зумовлюючим розвиток гормональних, диспепсичних порушень та харчової алергії, аномалій розвитку шлунку у дітей раннього віку, хронічних гастродуоденітів. Мета дослідження: встановити морфофункціональні особливості лімфоцитів слизової оболонки шлунка щурів в ранньому постнатальному онтоґенезі після дії антигена, введеного внутрішньоплідно та в навколоплідні води.
Keywords: тези доповідей