Визначення ризику невдачі лікування хворих на вперше діагностований туберкульоз легень - Ясінський, Роман Миколайович; Васильков, Д. О.; Поволоцька, А. В.; Ясинский, Р. Н.; Поволоцкая, А. В.; Yasinskiy, R. M.; Vasylkov, D. O.; Povolotska, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Резюме. Метою дослідження стало визначення факторів ризику невдачі лікування хворих на вперше діагностований туберкульоз легень та встановлення ступеня ризику. Для досягнення мети проаналізовано 99 історій хвороб пацієнтів із вперше діагностованим туберкульозом. Основну групу склали 60 хворих на неефективно лікований туберкульоз, контрольну – 39 осіб із вперше діагностованим туберкульозом. Визначали статистичну значимість відмінностей між групами за допомогою критерію ксі квадратів, при кількості випадків менше 20 додатково користувалися правкою Єтса. Також обчислювали відношення шансів і довірчий інтервал факторів ризику. Результати та їх обговорення. Факторами ризику невдачі лікування хворих стали: вік старше 35 років, терміни проведення попереднього флюорографічного обстеження, що перевищували два роки, втрата маси тіла, задишка, наявність синдрому системної запальної відповіді (ССЗВ), поширений легеневий туберкульоз, наявність деструкцій у легенях, туберкульоз гортані, трахеї, головних бронхів, або ураження часткових бронхів зі стенозом, наявність бактеріовиділення, вентиляційна недостатність 2 і 3-го ступенів. За фактори ризику виставлялися бали, вони додавалися, у сумі можна було отримати від “0” до “23” балів. Якщо у хворого на початку лікування сума балів становила від “0” до “8”, то ризик невдачі лікування був мінімальний, при сумі балів від “14” до “23” балів – ризик високий, якщо сума балів становила від “9” до “13” – ризик середній (за певних умов можлива невдача лікування). Висновок. При середньому і високому ризику невдачі лікування окрім протитуберкульозних препаратів необхідним є призначення комплексної патогенетичної терапії, при мінімальному ризику достатньо стандартної протитуберкульозної терапії. Резюме. Целью исследования стало определение факторов риска неудачи лечения больных с впервые диагностированным туберкулезом легких и установления степени риска. Для достижения цели проанализировано 99 историй болезней пациентов с впервые диагностированным туберкулезом. В основную группу вошли 60 больных с неэффективно леченным туберкулезом, в контрольную – 39 человек с впервые диагностированным туберкулезом. Определяли статистическую значимость отличий между группами с помощью метода кси квадратов, при количестве случаев менее 20 дополнительно использовали правку Йетса. Также вычисляли отношение шансов и доверительный интервал факторов риска. Результаты и их обсуждение. Факторами риска неудачи лечения стали: возраст старше 35 лет, сроки проведения предыдущего флюорографического исследования, которые превышали 2 года, потеря веса, одышка, наличие синдрома системного воспалительного ответа, распространенный легочной туберкулез, наличие деструкций в легких, туберкулез гортани, трахеи, главных бронхов или поражение долевых бронхов со стенозом, наличие бактериовыделения, вентиляционная недостаточность 2 и 3-ей степеней. За факторы риска выставляли баллы, они суммировались, в итоге можно было получить от “0” до “23” баллов. Если у больного в начале лечения сумма баллов составляла от “0” до “8”, то риск неудачи лечения минимальный, при сумме баллов от “14” до “23” баллов – риск высокий, если сумма баллов составляла от “9” до “13” – риск средний (при определенных условиях возможна неудача лечения). Вывод. При среднем и высоком риске неудачи лечения кроме противотуберкулезных средств необходимо назначение комплексной патогенетической терапии, при минимальном риске достаточно назначение противотуберкулезной терапии. Abstract. We aimed to determine risk factors for newly diagnosed pulmonary tuberculosis patients’ treatment failure and determine the degree of risk. 99 case histories of patients with newly diagnosed tuberculosis were analyzed. The main group included 60 patients with treatment failure, control - 39 people with newly diagnosed tuberculosis. We determined the statistical significance of differences between groups using χ2-method with Yeats correction when the number of cases was less than 20. The odds ratio and confidence interval of risk factors were also calculated. Results and discussion. Treatment failure risk factors were: age over 35 years, the timing of previously fluorography examination that exceeds 2 years, weight loss, shortness of breath, the presence of systemic inflammatory response syndrome, multiple pulmonary tuberculosis, the presence of destruction in the lungs, tuberculosis of larynx, trachea, main bronchus, or partial bronchi with bronchial stenosis, bacterial excretion, ventilation failure of 2 and 3 degrees. We put scores for risk factors, they added, the amount you can get from “0” up to “23” score. If the total score was from “0” to “8” at the treatment beginning, the risk of treatment failure was minimal, if the total score from “14” to “23” - high risk, if the total score was from “9” to “13” - middle risk (in certain conditions treatment failure possible). Conclusion. There is necessity of complex pathogenetic therapy appointment except for anti-tuberculosis drugs at the middle and high risk of treatment failure, in patients with minimal risk only anti-tuberculosis drugs treatment enough. Key words: risk factors, treatment failure, tuberculosis.
Определение риска неудачи лечения больных с впервые диагностированным туберкулезом легких
Determination of failure risk in treatment of newly diagnosed tuberculosis patients
Keywords: фактори ризику; невдача лікування; туберкульоз; факторы риска; неудача лечения; туберкулез; risk factors; treatment failure; tuberculosis