Порівняння розмірів цервікального каналу у жінок різного віку з нормальною та зі зниженою масою тіла - Таланова, Ольга Сергіївна; Степанова, А. О. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Дефіцит маси тіла для жінок, найчастіше, призводить до порушення менструального циклу та в майбутньому до акушерських ускладнень та гінекологічних захворювань. Зменшення маси тіла більше ніж на 15% проявляється аменореєю, олігоменореєю, опсоменореєю. Незбалансоване харчування призводить організм до стресової ситуації, що провокує розлади в функціональних системах організму. Через популяризацію худорлявості жінки критично ставляться до своєї зовнішності, це підвищує рівень стресу та може призвести до нервової анорексії, обмеження себе в харчуванні. Це розлади харчування, які можуть мати доволі подібні вияви і різне походження. В основі психіатричного генезу нервової анорексії нерідко лежить спотворене уявлення про власне тіло та змінене ставлення до процесу харчування. Мета дослідження: визначити залежність розмірів цервікального каналу матки у жінок репродуктивного віку в залежності від їх індексу маси тіла (ІМТ). Встановити взаємозв’язок між ІМТ жінок та змінами розмірів матки у жінок дітородного віку.
Keywords: тези доповідей