Дослідження сучасного стану ринку вітамінно-мінеральних комплексів для вагітних та інформаційного супроводу жінок у період вагітності - Демченко, Вікторія Олександрівна; Ткаченко, Наталя Олександрівна; Демченко, Валерій Олегович; Demchenko, V. O.; Tkachenko, N. O.; Demchenko, V. O. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – вивчення вітчизняного ринку вітамінно-мінеральних комплексів для вагітних (ВМКВ) та укладання інформаційного масиву для ухвалення раціональних рішень щодо формування аптечного асортименту цієї групи товарів та інформаційного супроводу жінок у період вагітності. Матеріали та методи. Як матеріал для дослідження використовували Державний реєстр лікарських засобів України, довідник лікарських засобів Компендіум онлайн, інтернет-ресурси з пошуку ліків в аптеках України GeoApteka та Tabletki.ua, інтернет-ресурси мережевих аптек, оптові пропозиції ВМКВ для аптек згідно з програмним комплексом «Аптека». Під час роботи застосували маркетингові методи, методи моніторингу, логічного узагальнення, групування та графічний. Результати. На підставі аналізу інформаційних джерел про ВМКВ сформували дві асортиментні групи: 99 % сегмента представлено спеціальними харчовими продуктами, 1 % – лікарськими засобами. Вивчили фірмову структуру ринку, а також проаналізували соціально-економічну доступність ВМКВ для споживача – вагітної жінки. Aim of the work is to study of the domestic market of vitamin and mineral complexes for pregnant women with the subsequent formation of an information array for making rational decisions on the formation of the pharmacy range of this group of products and information support for women during pregnancy. Materials and methods. The State Register of Medicinal Products of Ukraine, the Compendium Online Directory of Medicinal Products, Internet resources on drug search in Ukrainian pharmacies GeoApteka and Tabletki.ua, Internet resources of online pharmacies, wholesale offers of vitamin and mineral complexes for pregnant women for pharmacies according to the “Apteka” software package were used as research material. The marketing method, monitoring methods, logical generalization, grouping, and graphic were used in the work. Results. Based on the analysis of information sources about vitamin and mineral complexes for pregnant women, two assortment groups were formed: 99 % of the segment is represented by special food products and 1 % – by medicines. We studied the corporate structure of the market, as well as analyzed the socio-economic accessibility for consumers – pregnant women.
Research of the current state of the market of vitamin and mineral complexes for pregnant women and information support for women during pregnancy
Демченко В. О. - ORCID ID: 0000-0001-9117-0467; Ткаченко Н. О. - ORCID ID: 0000-0002-8566-5938; Демченко В. О. - ORCID ID: 0000-0001-5142-6296.
Keywords: вітамінно-мінеральні комплекси для вагітних; маркетингові дослідження; соціально-економічна доступність; інформаційний супровід вагітних; vitamin and mineral complexes for pregnant women; marketing research; social and economic accessibility; information support for pregnant women