Клініко-функціональні особливості мозкової гемодинаміки у дітей, хворих на бронхіальну астму, та можливості її корекції - Акулова, Олена Юріївна; Akulova, O. Ju. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дисертація присвячена підвищенню ефективності лікування та удосконаленню ранньої діагностики цереброваскулярних порушень на підставі вивчення клініко-функціональних особливостей мозкової гемодинаміки (МГД) у дітей, хворих на бронхіальну астму (БА). Встановлено що, досягнення контролю над перебігом БА асоціюється із підвищенням в сироватці крові рівня вазоінтестинального пептиду та із зниженням рівня інтерлейкіну-5. Доведено, що у дітей, хворих на БА, спостерігаються порушення МГД у вигляді реґіонарної гіпоперфузії у вертебро-базилярній зоні мозку, явищ веностазу та ангіоспазму, зниження вазодилятаторного резерву та порушення механізмів ауторегуляції мозкового кровообігу. За даними кореляційного аналізу до чинників негативних змін МГД належать неконтрольованість перебігу, тривалість БА понад 5 років, гендерна приналежність хворих до чоловічої статі. Доведено негативний вплив порушень функції зовнішнього дихання, наявності системного запального процесу на показники МГД та когнітивні функції мозку дітей, хворих на БА. Встановлено, що позитивний вплив базисної терапії на МГД здійснюється за рахунок поліпшення показників венозного відтоку, зменшення проявів асиметрії кровотоку. The thesis is devoted to study the clinical and functional characteristics of cerebral hemodynamics in children with bronchial asthma and possibilities of its correction on the basis of basic therapy of asthma. The changes of hemodynamics of the brain such as regional vertebrobasilar hypoperfusion, venous outflow disturbance and vasospasm, decreased vasodilatory reserve and autoregulation of cerebral blood flow disturbance were are typical for children with asthma. Risk factors of cerebral hemodynamics changes are uncontrolled clinical course, asthma duration more than 5 years, and male gender. It was also found that the negative impact of respiratory dysfunction and the systemic inflammatory activity on the cerebral hemodynamics and cognitive function of children with asthma. It is proved that the achievement of control over the course of asthma is associated with increase in serum level of vasoactive intestinal peptide and a decreased level of interleukin-5. It is established that basic therapy of asthma contributes to the improvement of venous outflow, reduces the asymmetry of blood flow.
Keywords: бронхіальна астма; діти; мозкова гемодинаміка; нейрогенне запалення; вазоінтестинальний пептид; когнітивні функції; базисна терапія; бронхиальная астма; дети; мозговая гемодинамика; нейрогенное воспаление; вазоинтестинальный пептид; когнитивные функции; базисная терапия; bronchial asthma; children; cerebral hemodynamics; neurogenic inflammation; vasoactive intestinal peptide; cognitive functions; basic therapy