Особливості електрокардіограми осіб, які займаються спортом. Повідомлення ІІ (огляд літератури) - Михалюк, Євген Леонідович; Сиволап, Віталій Вікторович; Михалюк, Е. Л.; Сыволап, В. В.; Mykhaliuk, Ye. L.; Syvolap, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
У статті наведено сучасне бачення особливостей електрокардіограми осіб, які займаються спортом. Висвітлено зміни ЕКГ, що найчастіше виявляють у спортсменів: екстрасистолію, синдром ранньої реполяризації шлуночків, неповну блокаду правої ніжки пучка Гіса, зміни кінцевої частини шлуночкового комплексу, ювенільні зміни зубця Т. В огляді наведені власні результати досліджень ЕКГ у групах видів спорту та у спортсменів окремих видів спорту, що розрізняються за спортивною кваліфікацією. В статье представлено современное видение особенностей электрокардиограммы лиц, занимающихся спортом. Рассмотрены наиболее часто встречающиеся изменения ЭКГ спортсменов: экстрасистолия, синдром ранней реполяризации желудочков, неполная блокада пучка Гиса, изменения конечной части желудочкового комплекса, ювенильные изменения зубца Т. В обзоре представлены собственные результаты исследований ЭКГ у спортсменов отдельных видов спорта, различающихся по спортивной квалификации. The article presents a modern vision of the lectrocardiographic features in persons involved in sports. The report addresses the most common changes on ECG in athletes, namely extrasystole, early repolarization syndrome, incomplete right bundle branch block, changes in the terminal part of the ventricular complex, juvenile changes of T-wave. The review presents our own results of ECG test in athletes of various groups of sports and athletes of certain sports with different sports qualification.
Особенности электрокардиограммы лиц, занимающихся спортом. Сообщение ІІ (обзор литературы)
Electrocardiographic features in people involved in sports. Report ІI (A literature review)
Keywords: електрокардіографія; спортсмени; пучок Гіса; электрокардиография; спортсмены; пучок Гиса; electrocardiography; athletes; bundle of His