Циноксилон японський – нова плодова і лікарська рослина України - Джан, Т. В.; Dzhan, T. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведено результати визначення вмісту біологічно активних речовин у листі циноксилону японського Cynoxylon kousa Nakai форм репродукції Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України і сорту Milky Way, інтродукованого в Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України. Максимальний вміст біологічно активних речовин у листі визначають у фазі достигання плодів: 1,87–4,64% флавоноїдів у перерахунку на рутин і 0,44–0,96% проціанідинів у перерахунку на ціанідину хлорид. Серед фракцій полісахаридів домінують пектинові речовини: 9,01–11,49% у перерахунку на галактуронову кислоту. Ідентифікували 48 летких речовин. Найбільший вміст визначили для гераніолу. Сквален і неофітадієн – основні компоненти хлороформних екстрактів. Основні кислоти – ліноленова, пальмітинова, лимонна і малонова. Методом рідинної хроматографії ідентифікували рутин і галову кислоту, визначили їх кількісний вміст. Приведены результаты определения содержания биологически активных веществ в листьях циноксилона японского Cynoxylon kousa Nakai форм репродукции Национального ботанического сада им. Н.Н. Гришко НАН Украины и сорта Milky Way, интродуцированного в Национальный ботанический сад им. Н.Н. Гришко НАН Украины. Максимальное содержание биологически активных веществ в листьях отмечают в фазе созревания плодов: 1,87–4,64% флавоноидов у перерасчете на рутин и 0,44–0,96% процианидинов в перерасчете на цианидина хлорид. Среди фракций полисахаридов доминируют пектиновые вещества: 9,01–11,49% в перерасчете на галактуроновую кислоту. Идентифицировали 48 летучих веществ. Наибольшее содержание определилиено для гераниола. Сквален и неофитадиен – основные компоненты хлороформных экстрактов. Основные кислоты – линоленовая, пальмитиновая, лимонная и малоновая. Методом жидкостной хроматографии идентифицировалины рутин и галловую кислоту, определили их количественное содержание. This article is contain the results of the biologically active substances (BAS) determination in the kousa dogwood leaves (Cynoxylon kousa Nakai) of M.M. Grishko National Botanical Garden, National Academy of Sciences of Ukraine (NBG) reproduction forms and the cultivar ‘Milky Way’ introduced in the NBG. The maximum content of BAS in the leaves is observed in the phase of fruit ripening and is 1.87–4.64% of fl avonoids in recalculation to rutin and 0.44–0.96% of procyanidins in recalculation to cyanidin chloride. Among the polysaccharide fractions pectin dominated: 9.01–11.49% in recalculation to galacturonic acid. Identifi ed 48 volatile compounds. The highest content was determined for geraniol. Squalene and neophytadien are major components of chloroform extracts. Basic acids – linoleic, palmitic, citric and malonic acids. By liquid chromatography identifi ed rutin and gallic acid, and determined their quantitative content.
Циноксилон японский – новое плодовое и лечебное растение Украины
Cynoxylon Japanese - new fruit and medicinal plant in Ukraine
Keywords: Циноксилон японський; леткі речовини; жирні та органічні кислоти; флавоноїди; проціанідини; циноксилон японский; летучие соединения; жирные и органические кислоты; флавоноиды; процианидины; kousa dogwood; volatile compounds; fatty and organic acids; flavonoids; procyanidins