Радіотермометрична індивідуалізація хіміопроменевого лікування хворих зі злоякісними новоутвореннями порожнини рота, ротової та гортанної частин глотки занедбаних (III, IVА ТА IVВ) стадій - Базика, Д. А.; Воробйов, М. О.; Кечин, Ігор Леонідович; Воробйов, О. М.; Шмикова, О. В.; Bazyka, D. A.; Vorobyov, M. O.; Kechyn, I. L.; Vorobyov, O. M.; Shmykova, O. V. (ДУ «Нац. наук. центр радіаційної медицини НАМН України», 2019)
Мета: покращення результатів хіміопроменевого лікування хворих на місцево-розповсюджений рак порожнини рота, ротової та гортанної частин глотки шляхом радіотермометричного контролю та індивідуалізації кількості етапів індукційної радіосенсибілізуючої поліхіміотерапіїї до променевого лікування або одночасного застосування цих методів. Матеріали та методи. Дослідження базується на результатах лікування і наступного спостереження за 280 хворими з морфологічно підтвердженим діагнозом раку слизової оболонки порожнини рота, ротової та гортанної частин глотки III, IVА та IVВ стадій за відсутності віддалених метастазів. Хворі були розподілені на 6 груп, залежно від виду виконаного хіміопроменевого лікування. У групах виділені контрольні та досліджувані підгрупи. У контрольних підгрупах прийняття рішень щодо подальшого лікування приймали на підставі оцінки ефективності за шкалою RECIST 1.1, а у досліджуваних – на підставі змін показників радіотермометрії (РТМ) у пухлинному осередку і метастазах. В програму дослідження входили клінічні обстеження згідно зі стандартами, РТМ, імунологічні дослідження, статистичний аналіз (графічна функція виживання за Kaplan-Meier). Результати. В групах з внутрішньоартеріальною поліхіміотерапією (ВА ПХТ) до початку променевої терапії у хворих з пухлинами порожнини рота і ротоглотки 3-річна виживаність статистично вища у хворих з системними курсами ПХТ. У групах хворих на злоякісні пухлини гортаноглотки отримані протилежні результати. При порівнянні функцій виживання хворих, у котрих використовувався системний режим ПХТ, але в різних комбінаціях хіміопрепаратів, видно, що використання схем з поліплатиленом ефективніше, ніж схем з цисплатином, у лікуванні хворих зазначених локалізацій. При поглибленому аналізі цих груп виявлено, що за графіками функція виживання хворих у досліджуваних підгрупах вища порівняно з виживанням у групах і контрольних підгрупах. Висновки. Алгоритм індивідуалізації на основі РТМ контролю помітно впливає на якість і результати лікування хворих на місцево-розповсюджений рак порожнини рота, ротової та гортанної частин глотки. РТМ може бути використана як метод контролю лікування злоякісних новоутворень зазначених локалізацій в комплексі зі стандартними методами дослідження. Застосування ВА ПХТ з наступною променевою терапією при лікуванні хворих з раковими пухлинами слизової порожнини рота і ротоглотки має переваги та дозволяє отримати оптимальний лікувальний ефект у порівнянні з системними режимами. Застосування індукційної системної поліхіміотерапії з поліплатиленом при лікуванні хворих з раковими пухлинами гортаноглотки має переваги перед використанням ВА ПХТ та системної хіміотерапії з цисплатином. Objective: optimization of treatment of patients with advanced malignant lesions of oral cavity, throat and epiglottis by means of radiothermic control and personalisation of the induction radio sensitizing polychemotherapy prior to radiotherapy or by applying both methods simultaneously. Materials and methods. Study is based on the results of treatment 280 patients with morphologically confirmed cancer of mucosae of oral cavity, throat and epigloittis staged III, IVA and IVB without remote metastases were divided into 6 groups depending on a type of a radiotherapy applied. Each group was divided into a treatment and a control subgroup. A choice of treatment for control subgroups was done on the basis of RECIST 1.1. scale; a decision for treatment subgroups was done based on obtained radiothermic (RTM) personalisation data in tumours or metastases. The treatment program included follow-ups according to established guidelines, radiothermic measurements, immunology investigations, statistical analysis (cumulative survival by Kaplan-Meier). Results. Groups of patients with tumours of oral cavity and epigloittis with intra&arterial polychemotherapy (IA PCT) prior to radiotherapy demonstrated improved mean 3 years survival rate. Groups with malignant tumours of upper laryngeal tract demonstrated opposite results. A comparison of mean survival rates between groups that were treated with systemic radiochemotherapy but using different combinations of different chemotherapy agents has shown that a use of polyplatilen is superior to combinations with cisplatin. A further study showed that all treatment groups had demonstrated better survival rates compared to control groups. Conclusions. The obtained results allow us to conclude that the therapy personalisation based on radiothermic personalisation significantly improves quality and outcomes for patients with localized cancer of oral cavity, throat and epiglottis. RTP can be used as a treatment control method of above mentioned lesions together with standard treatment pathways. The application of intra&arterial polychemotheray followed by a radiotherapy of tumours of oral cavity and throat shows better outcomes compared to standard treatments only. The use of induction polychemotherapy with polyplatilene for patients with tumours of epiglottis is superior to intra-arterial polychemotherapy and a chemotherapy with cisplatin.
Radiothermometric personalisation of chemo- and radiotherapy for patients with advanced (III, IVA AND IVB) stages malignant lesions of oral cavity, throat and epiglottis
Keywords: злоякісні новоутворення порожнини рота; ротової та гортанної частин глотки; хіміопроменеве лікування; радіотермометрія; РТМ; malignant lesions of oral cavity; throat and epiglottis; radiochemotherapy; radiothermic measurements