Влияние экспрессии иммуногистохимического маркера Ki-67 на продолжительность жизни больных раком желудка 0–III стадий - Левик, Е. Н.; Шевченко, А. И.; Туманский, В. А.; Евсеев, А. В.; Левик, Олена Миколаївна; Шевченко, Анатолій Іванович; Туманський, Валерій Олексійович; Євсєєв, Антон Володимирович; Levyk, O. M.; Shevchenko, A. I.; Tumanskiy, V. A.; Evseyev, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
В Украине 60,9% больных раком желудка умирают в течение года после установления диагноза. С целью изучения влияния гиперэкспрессии иммуногистохимического маркера Ki-67 на продолжительность жизни проведено исследование с участием 129 больных раком желудка 0–III стадий, получивших лечение в ЗОКОД с июня 2006 по октябрь 2013 года. Всем пациентам, вошедшим в исследование, проведено радикальное хирургическое лечение. Адъювантную полихимиотерапию получили 62 больных раком желудка (48%). Иммуногистохимическое исследование проведено с использованием моноклональных антител Mo a-Hu Ki-67 Antigen, Clone MIB-1. Гиперэкспрессия Ki-67 отмечена в опухолевой ткани 65,9% больных раком желудка, что свидетельствует об агрессивности процесса. Назначение адъювантной химиотерапии больным раком желудка II cтадии при наличии высокой пролиферативной активности Ki-67 достоверно улучшает продолжительность жизни (р<0,05). В Україні 60,9% хворих на рак шлунка помирають протягом року після встановлення діагнозу. З метою вивчення впливу гіперекспресії імуногістохімічного маркера Ki-67 на тривалість життя здійснили дослідження за участю 129 хворих на рак шлунка 0–III стадій, які отримали лікування в ЗОКОД з червня 2006 до жовтня 2013 року. Всім пацієнтам, які взяли участь у дослідженні, виконали радикальне хірургічне лікування. Ад’ювантну поліхіміотерапію отримали 62 хворих на рак шлунка (48%). Імуногістохімічне дослідження виконали, використовуючи моноклональні антитіла Mo a-Hu Ki-67 Antigen, Clone MIB-1. Гіперекспресія Ki-67 визначена в пухлинній тканині у 65,9% хворих на рак шлунка, що свідчить про агресивність процесу. Призначення ад’ювантної хіміотерапії хворим на рак шлунка II стадії за наявності високої проліферативної активності Ki-67 вірогідно поліпшує тривалість життя (р <0,05). In Ukraine 60,9% of patients with gastric cancer die within 1 year after ascertainment of diagnosis. Aim: In order to investigate the effect of Ki-67 overexpression on life expectancy, study was conducted among 129 patients with gastric cancer of 0 - III stages, who received treatment in Zaporizhzhia Regional Clinical Oncology Center from June 2006 till October 2013. Methods and results. All patients included in the study underwent radical surgical treatment. 62 patients with gastric cancer (48%) received adjuvant chemotherapy. Immunohistochemical study was performed using monoclonal antibodies Mo a-Hu Ki-67 Antigen, Clone MIB-1. It has been found that the Ki-67 overexpression is observed in 65,9% of the tumor tissue of gastric cancer patients and indicates aggressive process. Conclusion. Using adjuvant chemotherapy among patients with gastric cancer II stage signifi cantly improves the life expectancy (p<0.05) in cases when patients have the presence of high Ki-67 proliferative activity.
Вплив експресії імуногістохiмічного маркера Ki-67 на тривалість життя хворих на рак шлунка 0–III cтадій
Effect of expression of immunohistochemical marker Ki-67 on the life expectancy of patients with gastric cancer 0-III stages
Keywords: рак желудка; иммуногистохимический маркер Ki-67; выживаемость; рак шлунка; імуногістохімічний маркер Ki-67; виживаність; Сancer of Stomach; Ki-67 Antigen; Survival Rate