Нейрогуморальні й прооксидантно-антиоксидантні порушення у хворих на серозні та гнійні менінгіти і їх патогенетично обґрунтована корекція в комплексному лікуванні - Задирака, Денис Анатолійович; Zadyraka, Denys Anatolijovych (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Дисертаційна робота присвячена вивченню клініко-патогенетичних ланок серозного та гнійного менінгітів. На основі комплексного дослідження даних анкетування (опитувальник Вейна), нейрогуморальних (спектральних параметрів варіабельності ритму серця, соматотропного та аденокортикотропного гормонів) й прооксидантно-антиоксидантних (окисної модифікації білків, нітритів, каталази) показників, а також додаткового призначення мебікару, наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення науково-практичної задачі, яка полягає в поглибленні уявлення про клініко-патогенетичні особливості серозних та гнійних менінгітів, що дало змогу довести ефективність додаткового включення цього препарату у комплекс базисного патогенетичного лікування. Dissertation is devoted to the study of clinical-pathogenetic links of serous and purulent meningitis. Complex investigation of these questionnaires (questionnaire Wayne), neurohumoral (spectral parameters of heart rate variability, growth and adrenocorticotropic hormone) and prooxidant-antioxidant parameters (oxidative modification of proteins, nitrite, catalase), addition of mebicar was done in these patients. The idea of the clinical and pathogenetic features of serous and purulent meningitis has been extended, which gave the chance to show effectiveness additional inclusion mebicar in complex of basic pathogenetic treatment.
Keywords: серозний менінгіт; гнійний менінгіт; нейрогуморальна та прооксидантно-антиоксидантна регуляція; лікування; серозный менингит; гнойный менингит; нейрогуморальная и прооксидантно-антиоксидантная регуляция; лечение; serous meningitis; purulent meningitis; neurohumoral and prooxidant-antioxidant regulation; treatment