Морфометричні особливості міокарда серця щурів після дії дексаметазону у внутрішньоутробному періоді - Чернявський, Артур Валерійович; Григор'єва, Олена Анатоліївна (Одеса: Бондаренко М. О., 2019)
На даний момент патологія серцево-судинної системи є однією з найактуальніших проблем у сучасній медицині. Згідно статистики ВООЗ, станом на 2018 рік частка серцево-судинних захворювань у структурі смертності від неінфекційннх захворювань у світі становить 44%. Несприятливий вплив факторів різної природи в антенатальному періоді може порушувати морфогенез серця та програмувати розвиток недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НДСТ), яка у майбутньому підвищуватиме ризик виникнення захворювань серця. В Україні при загрозі передчасних пологів використовують синтетичний глюкокортикоїд дексаметазон для профілактики респіраторного дистрес-синдрому плода, але віддалені наслідки внутрішньоутробного впливу гормону, зокрема на серце потомства, вивчені недостатньо.
Keywords: тези доповідей