Особливості будови підшлункової залози щурів в постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробної антигенної дії (анатомо-експериментальне дослідження) - Грінівецька, Наталія Валеріївна; Hrinivetska, N. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Комплексним дослідженням з використанням анатомічних, гістологічних, морфометричних, гістохімічних, лектингістохімічних та статистичних методів проведено вивчення закономірності морфогенезу підшлункової залози після внутрішньоутробного введення антигену. Вперше встановлено, що дія антигену в плідному періоді, незалежно від способу його введення, призводить до збільшення маси підшлункової залози, яке супроводжується зміною в співвідношенні сполучної тканини та екзокринної частини органу. В експериментальних групах тварин на тлі збільшення площі сполучної тканини спостерігається збільшення загального вмісту лімфоцитів, серед яких збільшується вміст PNA+-лімфоцитів у новонароджених щурів. Вперше встановлені зміни якісного складу сполучної тканини, які характеризуються збільшенням вмісту несульфатованих і низькосульфатованих глікозаміногліканів. В цитоплазмі ацинарних клітин встановлено збільшення загального вмісту глікогену від народження до 21-ї доби життя. В експериментальних групах тварин встановлено, що експресія рецепторів до лектинів зародків пшениці, арахісу та сої збільшена у порівняні з інтактною і контрольною групами. A complex investigation with use of anatomical, histological, morphometrical, histochemical, lectinhistochemical and statistical methods have helped to study regularities of pancreas morphogenesis after antenatal antigen influence. It was the first time features of pancreas development after an antenatal antigen influence to be described. It was discovered that regardless of the way of antigen influence in prenatal period, it increases the mass of pancreas. From here follows an increase in correlation of connective tissue and exocrine part of the organ. In experimental groups of animals was noticed amplification of overall number of lymphocytes on the background of the connective tissue area expansion. The number of PNA+ was greater among newborn rats. It was the first time to investigate changes in the quality of the connective tissue, which was described by increment in the number of nonsulfated and low sulfated glicosaminoglycans. In acinar cell cytoplasm was discovered growth of overall amount of glycogen from the birth and until the 21-st day of life. In experimental groups of animals was examined a decrease in expression of receptors to lectins of wheat germs, soy and peanut in comparison with intact and control group.
Features of rats` pancreas structure in postnatal period in norm and after antenatal antigen influence (anatomic experimental study)
Keywords: підшлункова залоза; пренатальна дія антигену; лектини; лімфоцити; pancreas; antenatal antigen influence; lymphocytes; lectins