Типи поєднаних пошкоджень судинно-нервових структур кінцівок - Перцов, Іван Володимирович; Перцов, И. В.; Pertsov, I. V. (ЗДМУ, 2014)
Поєднані пошкодження судинно-нервових структур асоційовані з поганими результатами відновлення функції кінцівки, часто призводять до втрати працездатності та знижують якість життя. З метою визначення особливостей регіонарного кровопостачання кінцівок у пацієнтів із поєднаною травмою судинно-нервових структур визначали показники мікроциркуляції та перфузії тканин за допомогою лазерної допплерівської флоуметрії у 98 постраждалих. В автономній зоні нерва встановили збільшення нейрогенного тонусу ≥50% у порівнянні зі здоровою кінцівкою та значне зниження нутритивної складової мікроциркуляції. Розрізняємо 3 типи пошкоджень, знання яких дасть змогу обирати патогенетично зумовлені види втручань, а також суттєво впливає на тактику лікування та результати відновлення функції кінцівки. Сочетанные повреждения сосудисто-нервных структур ассоциированы с плохими результатами восстановления функции конечности, часто приводят к потере трудоспособности и снижают качество жизни. С целью определения особенностей регионарного кровоснабжения конечностей у пациентов с сочетанной травмой сосудисто-нервных структур определяли показатели микроциркуляции и перфузии тканей с помощью лазерной допплеровской флоуметрии у 98 пострадавших. В автономной зоне нерва установили увеличение нейрогенного тонуса ≥50% по сравнению со здоровой конечностью и значительное снижение нутритивного компонента микроциркуляции. Выделены 3 типа повреждений, знание которых позволяет выбирать патогенетически обусловленные виды вмешательств, а также существенно влияет на тактику лечения и результаты восстановления функции конечности. Combined injuries of neurovascular structures are associated with poor results of limb function restoration, often lead to disability and lower quality of life. Aim. To determine the features of regional blood fl ow of the extremities in patients with combined neurovascular structures injury. Methods and results. In 98 patients indicators of limb microcirculation and tissue perfusion were established using laser Doppler. In nerve autonomous zone an increase of neurogenic tone (NT) ≥50% and a signifi cant decrease in microcirculation (PM) ≤ 60% were registered as compared with contralateral limb. Conclusion. 3 types of damage are pointed out, knowledge of which selects the pathogenetic types of interventions and infl uences treatment strategy and results of restoration of limb function signifi cantly.
Типы сочетанных повреждений сосудисто-нервных структур конечностей
Types of combined neurovascular injuries of the extremities
Keywords: травма судин; травма нервів; ангіосом; флоуметрія; травма сосудов; травма нервов; ангиосом; флоуметрия; Vascular Injury; Nerve Injury; Angiosome; Flowmetry; Regional Blood Flow