Пошук молекулярних дескрипторів і комп’ютерний прогноз біологічної активності в ряду S-похідних (1,2,4-тріазол-3(2H)-іл) метил)тіопіримідинів - Карпенко, Юрій Вікторович; Панасенко, Олександр Іванович; Літун, А. П.; Karpenko, Yu. V.; Panasenko, O. I.; Litun, A. P. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – сформувати комбінаторну бібліотеку біорегуляторів, яка містить у собі структури 1,2,4-тріазолу та піримідину, та провести in silico скринінг похідних гетероциклів за допомогою вебсервера SuperPred для визначення перспективних напрямів досліджень їхньої біоактивності. Матеріали і методи. Предметом дослідження є S-похідні (1,2,4-тріазол-3(2H)-іл)метил)тіопіримідинів. Віртуальний скринінг сполук проведено за допомогою комп’ютерної програми SuperPred. Дослідження ADME здійснили за допомогою безкоштовного сервісу SwissADME, який використовують для оцінювання фармакокінетики, біодоступності та взаємодії малих молекул із ферментами у медичній хімії. Результати. Прогнозування ймовірності прояву конкретних видів біологічної активності речовиною дає змогу визначити, які тести є оптимальними для дослідження біологічної активності певної хімічної речовини, а також які речовини, доступні досліднику, найімовірніше матимуть необхідні ефекти. Це передбачення ґрунтується на принципі, згідно з яким біологічна активність речовини є функцією її біологічної структури. Такий прогноз формують на основі структурної формули хімічної сполуки, він можливий ще на етапі планування синтезу. The aim of the work is to create a combinatorial library of bioregulators, which contains the structures of 1,2,4-triazole and pyrimidine, and to carry out in silico screening of heterocycle derivatives using the SuperPred web server to determine promising directions for the study of their bioactivity. Materials and methods. The subject of our research is S-derivatives of (1,2,4-triazole-3(2H)-yl)methyl)thiopyrimidines. Virtual screening of compounds was carried out using the SuperPred computer program. The ADME study was performed using the free service SwissADME, which is used to evaluate the pharmacokinetics, bioavailability, and interaction of small molecules with enzymes in medicinal chemistry. Results. Predicting the likelihood of a substance demonstrating a particular biological activity enables the selection of the most appropriate tests for studying the activity of a given chemical compound, as well as identifying which substances available to the researcher are most likely to enhance the effectiveness of the effects. This principle is grounded in the concept that “the biological activity of a substance is a function of its chemical structure”. Such predictions are generated based on the structural formula of a chemical compound and can be made during the planning stage of synthesis.
Search for molecular descriptors and computer prediction of biological activity in a series of S-derivatives (1,2,4-triazole- 3(2H)-yl)methyl)thiopyrimidines
Карпенко Ю. В. - ORCID ID: 0000-0002-4390-9949; Панасенко О. І. - ORCID ID: 0000-0002-6102-3455.
Keywords: 1,2,4-тріазол; піримідин; S-похідні; біологічна активність; антигіпертонічні засоби; 1,2,4-triazole; pyrimidine; S-derivatives; biological activity; antihypertensive agents