Значення комплексу інтима-медіа для оцінки судинного ремоделювання при гіпотиреозі - Мелеховець, О. К.; Деміхова, Н. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Здійснено оцінку інформативності визначення комплексу інтима-медіа як маркера початкового ремоделювання судин при гіпотиреозі. У хворих на гіпотиреоз початок атеросклеротичних змін судинної стінки корелює з початком гіпотиреоїдної дисфункції. Структурна оцінка комплексу інтима-медіа має прогностичне значення як для ранньої діагностики гіпотиреозу, так і для оцінки ступеня його тяжкості та прогнозу ризику судинних катастроф. Проведена оценка информативности определения комплекса интима-медиа как маркера начального ремоделирования сосудов при гипотиреозе. У больных гипотиреозом начало атеросклеротических изменений сосудистой стенки коррелирует с началом гипотиреоидной дисфункции. Структурная оценка комплекса интима-медиа имеет прогностическое значение как для ранней диагностики гипотиреоза, так и для оценки степени его тяжести и прогноза риска сосудистых катастроф. In this paper we assess the informativeness of the deﬁnition of the intima-media as a marker of primary vascular remodeling in hypothyroidism. In patients with hypothyroidism beginning of the atherosclerotic vascular wall changes correlates with the beginning of hypothyroid dysfunction. Structural assessment of intima-media complex has prognostic value for early diagnosis of hypothyroidism, and to assess its severity and risk prediction of vascular accidents.
Keywords: комплекс інтима-медіа; ремоделювання судин; гіпотиреоз; комплекс интима-медиа; ремоделирование сосудов; гипотиреоз; complex intima-media remodeling of blood vessels; hypothyroidism