Особливості варіабельності серцевого ритму у дітей із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою - Боярська, Людмила Миколаївна; Іванова, Катерина Олексіївна; Кравець, Людмила Володимирівна; Левчук, Тетяна Олегівна; Боярская, Л. Н.; Иванова, Е. А.; Кравец, Л. В.; Левчук, Т. О.; Boyarskaya, L. N.; Ivanova, К. A.; Kravets, L. V.; Levchuk, Т. О. (ЗДМУ, 2014)
Наведено дані дослідження варіабельності серцевого ритму у дітей із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою. Особливістю таких дітей є переважання симпатичної активності протягом добового циклу, більшою мірою у дівчат з езофагітом та якщо є прояви недиференційної дисплазії сполучної тканини. Приведены данные исследования вариабельности сердечного ритма у детей с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью. Особенностью таких детей является преобладание симпатической активности в течение суток у девочек и при наличии проявлений недифференцированной дисплазии соединительной ткани. In this article we report about the data obtained from the assessment of heart rate variability in children and adolescentswith gastroesophageal refl ux disease (GERD). It is noted that the prevailing of sympathetic link of ANS (autonomic nervous system)is more typical for girls and in the presence of UCTD (undifferentiated connective tissue dysplasia) symptoms.
Особенности вариабельности сердечного ритма у детей с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью
Peculiarities of heart rate variability in children with gastroesophageal refl ux disease
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; діти; варіабельність серцевого ритму; гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь; дети; вариабельность сердечного ритма; gastroesophageal refl ux disease; children; heart rate variability