Дослідження гострої токсичності та діуретичної активності 7-(2-гідрокси-3-n-мето-ксифенокси)пропіл-8-заміщених теофіліну - Дученко, К. А.; Корнієнко, В. І.; Самура, Б. А.; Ладогубець, О. В.; Романенко, Микола Іванович; Іванченко, Дмитро Григорович; Дученко, Е. А.; Корниенко, В. И.; Ладогубец, Е. В.; Романенко, М. И.; Иванченко, Д. Е; Duchenko, E. A.; et al. (My University, 2015)
Проведено експериментальне дослідження гострої токсичності і впливу на видільну функцію нирок лабораторних тварин вперше синтезованих 7-(2-гідрокси-3-n-метоксифенокси)пропіл-8-заміщених теофіліну. Встановлено, що найбільшу діуретичну активність виявив 7-(2-гідрокси-3-n-метоксифенокси)пропіл-8-діетиламінотеофілін (сполука 5), який у дозі 18,3 мг/кг збільшував виділення сечі у щурів на 157,6 % і за діуретичним ефектом перевищував активність гідрохлортіазиду на 73,2 %. 7-(2-гідрокси-3-n-метоксифенокси)пропіл-8-заміщених теофіліну є перспективною групою органічних речовин для подальшого проведення синтезу і дослідження діуретичної активності з метою створення на їх основі високоефективних засобів для поліпшення видільної функції нирок. Проведено экспериментальное исследование острой токсичности и влияния на выделительную функцию почек лабораторных животных впервые синтезированных 7-(2-гидрокси-3-n-метоксифенокси) пропил-8-замещенных теофиллина. Наибольшую диуретическую активность проявил 7-(2-гидрокси-3-n-метоксифенокси) пропил-8-диэтиламинотеофиллин (соединение 5), который в дозе 18,3 мг/кг увеличил выделение мочи у крыс на 157,6 % и по диуретическому эффекту превысил активность гидрохлортиазида на 73,2%. 7-(2-гидрокси-3-n-метоксифенокси) пропил-8-замещенные теофиллина являются перспективной группой органических веществ для последующего проведения синтеза и исследования диуретической активности с целью создания на их основе высокоэффективных средств для улучшения выделительной функции почек. An experimental study of an acute toxicity and renal function effect on laboratory animals of newly synthesized 7-(2-hydroxy-3-n-methoxyphenoxy)propyl-8-substituted theophylline were conducted. The highest diuretic activity was shown by 7-(2-hydroxy-3-n-methoxyphenoxy)propyl-8-diethylami-notheophylline (compound 5), which in the dose of 18.3 mg/kg raised urine rat diuresis at 157.6% and its diuretic effect was higher than that of hydrochlorthiazide up to 73.2%. 7-(2-hydroxy-3-n-meth-oxyphenoxy)propyl-8-substituted theophyllinesis prospective group of organic substances for further synthesis and diuretic activity research directed on the creation of highly-effective drugs with better renal function on their core.
Исследование острой токсичности и диуретической активности 7-(2-гидрокси- 3-n-метоксифенокси) пропил-8-замещенных теофиллина
Investigation of the acute toxicity and diuretic activity of 7-(2-hydroxy-3-n- methoxyphenoxy)propyl-8-substituted theophylline
Keywords: 7-(2-гідрокси-3-n-метоксифенокси)пропіл-8-заміщені теофіліну; гостра токсичність; діуретична активність; 7-(2-гидрокси-3-n-метоксифенокси)пропил-8-замещенные теофиллина; острая токсичность; диуретическая активность; 7-(2-hydroxy-3-n-methoxyphenoxy)propyl-8-substituted theophylline; acute toxicity; diuretic activity