Особливості остеогенезу в залежності від стану системи імунітету і гормональної регуляції кальцій-фосфорного обміну при респіраторній патології у дітей - Вертегел, Андрій Олександрович; Verteleg, A. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дисертація присвячена оптимізації діагностики, терапії та профілактики порушень остеогенезу у дітей, хворих на рекурентний бронхіт або бронхіальну астму. Встановлено збільшення у сироватці крові активності лужної фосфатази, концентрації остеокальцину і продуктів деградації колагену 1 типу, зниження вмісту 25(ОН)D, зменшення мінеральної щільності кісткової тканини поперекового відділу хребта та шийки стегна у дітей хворих на рекурентний бронхіт або бронхіальну астму. Функціонування імунної системи у цих дітей характеризується збільшенням вмісту у сироватці крові ФНП-α, ІФН-γ, ІЛ-6 і зменшенням ІЛ-10. Застосування імуностимуляторів у дітей, хворих на рекурентний бронхіт, сприяє підвищенню резорбції кісткової тканини. Застосування інгаляційних кортикостероїдів в середньотерапевтичних дозах для лікування бронхіальної астми не призводить до порушень формування кісткової тканини у дітей. Клінічні та лабораторні особливості остеогенезу у дітей з рекурентними бронхітами або бронхіальною астмою є інформативними діагностичними критеріями розвитку кісткових порушень. Заходи для підтримання вікових параметрів остеогенезу у дітей, хворих на рекурентний бронхіт або бронхіальну астму, включають достатню інсоляцію, медикаментозну корекцію надходження вітаміну Д та кальцію протягом 6 місяців, що відновлює процеси остеорезорбції та остеосинтезу. The thesis is devoted to optimizing of the diagnosis, treatment and prevention of osteogenesis lesion in children with recurrent bronchitis or bronchial asthma. In these patients prescribed an increase in serum alkaline phosphatase, osteocalcin concentration and collagen type 1 degradation products, reduction of 25(OH)D, decrease of the lumbar spine and femoral neck bone mineral density. The functioning of the immune system in children with recurrent bronchitis or bronchial asthma, characterized by increased of serum TNF-α, IFN-γ, IL-6 and decrease of serum IL-10. Using patients with recurrent bronchitis stimulants of innate immunity promotes of bone resorption. The use of inhaled corticosteroids does not lead to the formation of bone disorders. Clinical and laboratory features of bone in children with recurrent bronchitis or bronchial asthma are informative diagnostic criteria of bone disorders. Measures to maintain of optimal bone parameters in children with recurrent bronchitis or asthma, including adequate insolation, correction of vitamin D and calcium for 6 months and restore processes of bone resorption and synthesis
The features of osteogenesis depending on immune system status and the calcium-phosphorus metabolism hormonal regulation in children with respiratory diseases.
Keywords: діти; бронхіт; бронхіальна астма; остеогенез; денситометрія; імунний статус; діагностика; прогноз; лікування; дети; бронхит; бронхиальная астма; остеогенез; денситометрия; иммунный статус; диагностика; прогноз; лечение; children; bronchitis; bronchial asthma; osteogenesis; densitometry; immune status; diagnosis; prognosis; treatment