Клініко-патогенетична роль імунозапальних порушень та ендотеліальної дисфункції у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з гіпотиреозом (огляд літератури) - Михайловська, Наталія Сергіївна; Олійник, Тетяна Вікторівна; Михайловський, Ярослав Максимович; Михайловская, Н. С.; Олейник, Т. В.; Михайловский, Я. М.; Mykhailovska, N. S.; Oliinyk, T. V.; Mykhailovskyi, Ya. M. (Буковинський державний медичний університет, 2015)
Резюме. Представлені сучасні наукові дані щодо клініко-патогенетичної ролі маркерів імунного запалення та ендотеліальної дисфункції у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з гіпотиреозом. Обговорюються перспективи використання С-реактивного протеїну, фактора некрозу пухлини-α, неоптерину, ендотеліну як індикаторів ризику виникнення кардіоваскулярних подій при ішемічній хворобі серця в пацієнтів із гіпотиреозом у клінічній практиці. Резюме. Представлены современные научные данные о клинико-патогенетической роли маркеров иммунного воспаления и эндотелиальной дисфункции у больных ишемической болезнью сердца, коморбидной с гипотиреозом. Обсуждаются перспективы использования С-реактивного протеина, фактора некроза опухоли-α, неоптерина, эндотелина как индикаторов риска возникновения кардиоваскулярных событий при ишемической болезни сердца у пациентов с гипотиреозом в клинической практике. Abstract. The paper presents some current scientific evidence on clinical and pathogenetic role of immune markers of inflammation and endothelial dysfunction in patients with coronary heart disease, comorbid with hypothyroidism. The prospects of using C-reactive protein, tumor necrosis factor-α, neopterin, endothelin as indicators of risk of cardiovascular events in coronary artery disease in patients with hypothyroidism in clinical practice are discussed.
Клинико-патогенетическая роль иммуновоспалительных нарушений и эндотелиальной дисфункции у больных ишемической болезнью сердца, коморбидной с гипотиреозом (обзор литературы)
Clinical and pathogenetic role of immunoinflammatory disorders and endothelial dysfunction in patients with ischemic heart disease comorbid with hypothyroidism (reference review)
Keywords: стабільна стенокардія напруження; гіпотиреоз; клінічний перебіг; імунозапальні порушення; ендотеліальна дисфункція; стабильная стенокардия напряжения; гипотиреоз; клиническое течение; иммуновоспалительные нарушения; эндотелиальная дисфункция; angina pectoris; hypothyroidism; clinical course; immunoinflammatory disorders; endothelial dysfunction