Удосконалення діагностики та лікування уратного нефролітіазу, коморбідного з метаболічним синдромом - Білай, Сергій Іванович; Bilai, S. I. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Матеріалом для дослідження слугували клініко-лабораторні дані 183 хворих. Групи хворих були поділені в залежності від характеру медикаментозного лікування на основну та контрольні групи. 1 група – основна група хворих (n=61) на уратний нефролітіаз (УН), коморбідного з метаболічним синдромом (МС), які приймали кверцетин (квертин) на тлі традиційної терапії та загальноприйнятих лікарських засобів, які корегують метаболічні порушення. 2 група – група порівняння (n=63) – хворі на УН, коморбідного з МС, які приймали традиційну терапію та загальноприйняті лікарські засоби, що корегують метаболічні порушення. 3 група – контрольна група хворих (n=59) на УН приймали традиційну терапію. За нормальні показники були прийняті дані отримані у 41 здорових осіб (донори). Дослідження показали, що на початку лікування рівень креатиніну та сечовини сироватки крові достовірно зростав у хворих групи порівняння та в основній групі порівняно з контролем. У хворих основної групи рівень цих показників достовірно знижувався через 3-6 місяців спостереження, а швидкість клубочкової фільтрації достовірно підвищувалась, що вказувало на ефективність диференційованого застосування уриколітичної та урикостатичної терапії, лікарських засобів, які корегують метаболічні порушення, на тлі кверцетину. Водночас експериментальними дослідженнями (Gibson et al., 2010) доведено, що кверцетин є інігібітором фермента ксантиноксидази, який перетворює ксантин в сечову кислоту (СК). Одночасно цей засіб володіє мембраностабілізуючими якостями на стінку гемокапілярів та попереджує мікротромбози в них, що сприяє покращенню гемомікроциркуляції в органах. Позитивні впливи на патологічні процеси, які виникають при УН та МС спонукали до вибору саме цього медикаментозного засобу для лікування – кверцетину, для покращення функціональних здібностей нирок та метаболічних процесів. Clinical and laboratory data of 183 patients were employed as the material for the study. Groups of patients were divided depending on the nature of drug treatment into main and control groups. The 1 main group of patients (n=61) with urate nephrolithiasis (UN), comorbid with metabolic syndrome (MS), took traditional therapy and usual drugs that correct metabolic disorders, against the background of quercetin (quertin). The 2 comparison group comprised patients with UN, comorbid with MS (n=63), who took traditional therapy and usual drugs that correct metabolic disorders. The 3 control group of patients (n=59) with UN received traditional therapy. The data obtained from 41 healthy individuals (donors) were taken for normal. Studies have shown that at the initial stage of treatment, the level of creatinine and urea increased most significantly in patients of the comparison group and the main group. In patients of the main group, the level of these indicators decreased most significantly after 3-6 months of follow-up, and the level of glomerular filtration rate increased most clearly, which indicated the effectiveness of differentiated use of uricolytic and uricostatic therapy, drugs that correct metabolic disorders, against the background of quercetin. At the same time, experimental studies (Gibson et al., 2010) proved that quercetin is an inhibitor of the xanthine oxidase enzyme, which converts xanthine into uric acid (UA). Simultaneously, this agent has membrane-stabilizing properties on the hemocapillaries walls and prevents microthrombosis in them, which contributes to the improvement of hemomicrocirculation in organs. The positive effects on the pathological processes occurring in UN with MS led to the choice of the drug for treatment – querсetin, to improve the functional abilities of the kidneys and metabolic processes.
Improvement of diagnosis and treatment of urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome
Keywords: сечокам’яна хвороба; уратний нефролітіаз; метаболічний синдром; кверцетин; ожиріння; цукровий діабет; гіперурикемія; нирка; сечова кислота; оксидативний стрес; пієлонефрит; літотрипсія; перкутанна нефролітотрипсія; пошкодження нирок; якість життя; kidney stone disease; urate nephrolithiasis; metabolic syndrome; quercetin; obesity; diabetes; hyperuricemia; kidney; uric acid; oxidative stress; pyelonephritis; lithotripsy; percutaneous nephrolithotripsy; kidney damage; quality of life