Синтез і оцінювання антиоксидантної, протимікробної та протигрибкової дії[(5-гідроксиметил-1Н-імідазол-4-іл)тіо]оцтових кислот - Чорноус, В. О.; Паламар, А. О.; Яремій, І. М.; Яковичук, Н. Д.; Вовк, М. В.; Чорноус, В. А.; Паламар, А. А.; Яремий, И. М.; Chornous, V. O.; Palamar, A. O.; Yaremiy, I. M.; Yakovychuk, N. D.; et al. (ЗДМУ, 2014)
Відновленням доступних [(1-арил-5-формілімідазол-4-іл)тіо]оцтових кислот із борогідридом натрію у водному розчині за наявності 20% розчину натрій гідроксиду синтезували [(5-гідроксиметил-1Н-імідазол-4-іл)тіо]оцтові кислоти, структуру яких підтвердили за результатами вимірювань ІЧ-, ЯМР 1Н- та хромато-мас-спектрів. Первинний скринінг антиоксидантних властивостей показав, що в експериментах in vitro всі досліджувані речовини активні в діапазоні концентрацій 10-1–10-3 моль/л. Найбільш виражену антиоксидантну дію виявили для {[5-гідроксиметил-1-(3-метилфеніл)-1Н-імідазол-4-іл]тіо}оцтової кислоти у кінцевій концентрації 10-3 М, що вірогідно не відрізняється від показника дії тіотріазоліну в аналогічній концентрації. Встановили, що синтезовані речовини виявляють помірну протимікробну та протигрибкову активність. Восстановлением доступных [(1-арил-5-формилимидазол-4-ил)тио]уксусных кислот с борогидридом натрия в водном растворе в присутствии 20% раствора гидроксида натрия синтезированы [(5-гидроксиметил-1Н-имидазол-4-ил)тио]уксусной кислоты, структура которых подтверждена результатами измерений ИК-, ЯМР 1Н- и хромато-масс-спектров. Первичный скрининг антиоксидантных свойств показал, что в экспериментах in vitro все исследуемые вещества активны в диапазоне концентраций 10-1–10-3 моль/л. Наиболее выраженное антиоксидантное действие обнаружено для кислоты в конечной концентрации 10-3 М, что достоверно не отличается от показателя действия тиотриазолина в аналогичной концентрации. Установлено, что синтезированные вещества проявляют умеренную противомикробную и противогрибковую активность. By reduction of available [(1-aryl-5-formylimidazole-4-il)thio] acetic acids with sodium borohydrideinaqueous solution in presence of 20% solution of sodium hydroxide [(5-hydroxymethyl-1H-imidazole-4-il)thio] acetic acids were synthesized. Their structure was proved by results of measurements of IR-, NMR 1H and chromatography-mass pectra. Primary screening of antioxidant properties showed that in in vitro experiments all of the studied compounds are active in range of concentrations between10-1-10-3mole/l, and the highest antioxidant effect is shown by {[5-hydroxymethyl-1-(3-methylphenyl)-1Н-imidazole-4-il]thio} acetic acid in concentration 10-3 М, which is credibly the same as the effect of thiotriazolin in the same concentration. It was found that the synthesized compounds show moderate antimicrobial and antifungal effect.
Синтез и оценка антиоксидантного, противомикробного и противогрибкового действия [(5-гидроксиметил-1Н-имидазол-4-ил)тио] уксусных кислот
Synthesis and evaluation of antioxidant, antimicrobial and antifungal effect of [(5-hydroxymethyl-1H-imidazole-4-il)thio] acetic acids
Keywords: [(5-гідроксиметил-1Н-імідазол-4-іл)тіо]оцтові кислоти; відновлення; антиоксидантна; протимікробна та протигрибкова активність; [(5-гидроксиметил-1Н-имидазол-4-ил)тио]уксусные кислоты; восстановление; антиоксидантная; противомикробная и противогрибковая активность; [(5-hydroxymethyl-1H-imidazole-4-il)thio] acetic acids; reduction; antioxidant; antimicrobial and antifungal activity