Dynamic of epithelial cells’ mitotic activity in the structures of rat’s major salivary glands after intrauterine antigenic action depending on the lymphocytes quantity - Maslova, I. M.; Burega, Yu. O.; Маслова, Ірина Миколаївна; Бурега, Юрій Олексійович; Маслова, И. Н.; Бурега, Ю. А. (ЗМАПО, 2015)
Aim – to determine the dynamic of epithelial cells mitotic activity in the structures of rat’s major salivary glands after intrauterine antigen action depending on the lymphocytes quantity. It was investigated 252 submandibular glands of white laboratory rats through the histological and statistical methods. Conclusions. Newborn animals, after intrauterine antigen action determined the increased content of major salivary glands’ epitheliocytes with mitosis figures, compared intact group. Quantity of mitotic activity epithelial cells is directly proportional to lymphocyte quantity and these indicators in antigenpremiun animals exceed the same parameters in intact group. Observed changes remains to the fourteenth day, gradually manifestation decreasing to the 45th day of postnatal formation. З метою визначення динаміки мітотичної активності епітеліальних клітин великих слинних залоз щурів після внутрішньоутробної антигенної дії в залежності від кількості лімфоцитів вивчено 224 підщелепні слинні залози білих лабораторних щурів з використанням гістологічного та статистичного методів дослідження. У новонароджених тварин, після внутрішньоутробної дії антигену, встановлено більший вміст епітеліоцитів великих слинних залоз з фігурами мітозу, порівняно з інтактною групою. Кількість мітотичноактивних епітеліальних клітин прямо пропорційна вмісту лімфоцитів та цей показник у антигенпремійованих тварин перевищує такий самий параметр в інтактній групі. Виявлені зміни залишаються до 14 – ї доби з поступовим зменшенням проявів до 45-ї доби післянатального розвитку. C целью определения динамики митотической активности эпителиальных клеток больших слюнных желез крыс после внутриутробного антигенного действия в зависимости от количества лимфоцитов изучено 224 подчелюстных слюнных железы белых лабораторных крыс, с использованием гистологического и статистического методов исследования. У новорожденных животных, после внутриутробного действия антигена, установлено большее содержание епителиоцитов больших слюнных желез с фигурами мотоза, по сравнению с контрольной группой. Количество митотически активных эпителиальных клеток прямо пропорционально содержанию лимфоцитов и данный показатель у антигенпремированных животных превышает аналогичный параметр в интактной групе. Выявленные изменения остаются до 14 –х суток с постепенным уменьшением проявлений до 45 – х суток постнатального формирования.
Динаміка мітотичної активності епітеліальних клітин великих слинних залоз щурів після внутрішньоутробної антигенної дії в залежності від кількості лімфоцитів
Динамика митотической активности эпителиальных клеток больших слюнных желез крыс после внутриутробного антигенного действия в зависимости от количества лимфоцитов
Keywords: salivary glands; lymphocytes; epithelial cells; mitosis; rats; слинні залози; лімфоцити; епітеліальні клітини; мітоз; щури; люнные железы; лимфоциты; эпителиальные клетки; митоз; крысы