Порівняння результатів радіочастотної абляції та флебектомії надфасціальних сегментів великої підшкірної вени у хворих на варикозну хворобу нижніх кінцівок - Перцов, Володимир Іванович; Мамунчак, Ольга Вячеславівна; Pertsov, V. I.; Mamunchak, O. V. (My University, 2022)
Мета. Удосконалити тактику та покращити косметичний ефект хірургічного лікування поверхнево розташованих надфасціальних сегментів великої підшкірної вени у хворих на варикозну хворобу нижніх кінцівок. Матеріали та методи. Проведено аналіз лікування 107 пацієнтів із ВХНК на базі Університетської клініки ЗДМУ у 2019-2021 р. Перша (основна) група – 65 (60,75 %) пацієнтів – отримали хірургічне лікування згідно запропонованого способу – РЧА, мініфлебектомію надфасціально розташованого основного стовбура, мініфлебектомію притоків за Вараді. Друга (порівняння) група – 42 (39,25 %) хворих – отримали лікування стандартним способом – РЧА стовбура ВПВ, мініфлебектомію. Результати досліджень. За даними контрольного дуплексного сканування у всіх хворих глибокі вени прохідні, оброблений стовбур ВПВ був оклюзованим у 106 (99,1 %) пацієнтів. Загальна частота післяопераційних ускладнень в основній групі склала 18,4 % (12 із 65 хворих), у групі порівняння – 35,7 % (15 із 42 хворих, переважно за рахунок гіперпігментації) і достовірно відрізнялася (р ˃ 0,05). За даними CIVIQ-2, запропонований спосіб оперативного втручання дозволив покращити якість життя з (31,72 ± 1,56) балів у пацієнтів групи порівняння до (27,49 ± 1,45) у хворих основної групи. Purpose.To improve the tactics and improve the cosmetic effect of surgical treatment of superficially located suprafascial segments of the great saphenous vein in patients with varicose veins of the lower extremities. Materials and methods. An analysis of the treatment of 107 patients with VDLE at the University Clinic of ZDMU in 2019-2021 was carried out. The first (main) group – 65 (60.75 %) patients – received surgical treatment according to the proposed method – RFA, miniphlebectomy of the suprafascially located main trunk, miniphlebectomy of the tributaries along the Varada. The second (comparison) group – 42 (39.25 %) patients – received standard treatment – RFA of the GSV trunk, miniphlebectomy. Research results. According to the control duplex scan in all patients, the deep vein passage was occluded in 106 (99.1 %) patients. The overall frequency of postoperative complications in the main group was 18.4 % (12 out of 65 patients), in the comparison group – 35.7 % (15 out of 42 patients, mainly due to hyperpigmentation) and was significantly different (р ˃ 0.05). According to the data of CIVIQ-2, the proposed method of surgical intervention made it possible to improve the quality of life from (31.72 ± 1.56) points in patients of the comparison group to (27.49 ± 1.45) in patients of the main group.
Comparison of the results of radiofrequency ablation and phlebectomy of suprafascial segments of the great saphenous vein in patients with varicose disease of the lower extremities
Keywords: радіочастотна абляція; флебектомія; велика підшкірна вена; варикозна хвороба нижніх кінцівок; radiofrequency ablation; phlebectomy; large saphenous vein; varicose disease of the lower extremities