Радон у печерах - нова проблема в спелеології - Севальнєв, Анатолій Іванович; Костенецький, М. І.; Куцак, Алла Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Узагальнено дані щодо вмісту радону і його дочірних продуктів у печерах України. Вони включають результати вимірів, виконаних Британською експедицією в 1990 р. в Західній Україні, і результати досліджень, проведених Київським карстолого-спелеологічним центром у 1991–1992 рр. в Криму й Західній Україні. Надано рекомендації зі зниження доз опромінення населення в печерах. Обобщены данные по содержанию радона и его дочерних продуктов в пещерах Украины. Они включают результаты измерений, выполненных Британской экспедицией в 1990 г. в Западной Украине, и результаты исследований, проведенных Киевским карстолого-спелеологическим центром в 1991–1992 гг. в Крыму и Западной Украине. Предложены рекомендации по снижению доз облучения населения в пещерах. In the article information is generalized on the content of radon and its associated products in the caves of Ukraine. They include the results of measurings, executed by British expedition in 1990 in Western Ukraine, and results of researches, conducted by Kiev karst-speleologic center in 1991-1992 in Crimea and Western Ukraine. Recommendations on decrease of radiation dose of population in caves are given.
Keywords: радон; мікроклімат; печерні системи; радон; микроклимат; пещерные системы; radon; microclimate; cave system