Фармакогностическое изучение видов рода Achillea L. - Тржецинский, С. Д.; Мозуль, В. И.; Фурса, Н. С.; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Мозуль, Валентина Іванівна; Trzhetsinskіy, S. D.; Mosul, V. I.; Gernova, G. A.; Fursa, S. N. (ЗДМУ, 2014)
Методом хромато-масс-спектрометрии установлено, что в эфирном масле тысячелистника пойменного преобладают сесквитерпеноиды: хамазулен (23,23%), кариофилленоксид (15,83%), β-кариофиллен (6,03%). В эфирном масле тысячелистника обыкновенного в наибольших количествах идентифицированы монотерпеноиды: β-пинен (25,35%), сабинен (13,63%). В результате фармакологических исследований отмечено выраженное ранозаживляющее действие мази, содержащей эфирное масло тысячелистника пойменного. Наблюдали также достоверную стимуляцию роста шерсти на поврежденных участках кожи. Методом хромато-мас-спектрометрії в ефірній олії деревію заплавного превалюють сесквітерпеноїди: хамазулен (23,23%), каріофіленоксид (15,83%), β-каріофілен (6,03%). В ефірній олії деревію звичайного в найбільших кількостях ідентифіковано основні монотерпеноїди: β-пінен (25,35%), сабінен (13,63%). У результаті фармакологічних досліджень визначили ранозагоювальну дію мазі, що містить ефірну олію деревію заплавного. Спостерігали також стимуляцію росту шерсті на пошкоджених ділянках шкіри. Pharmacological study of species of the genus Achillea L. Dominating sesquiterpenoids: hamazulen (23,23%), caryophyllene oxide (15,83%), β-caryophyllene (6,03%) have been determined in the essential oil of yarrow ﬂ oodplain by chromato-mass spectrometry. In the essential oil of yarrow dominated monoterpenoids, namely β-pinene (25,35%), sabinen (13,63%) have been identiﬁ ed. As a result of pharmacological studies the healing effect of ointment containing essential oil of yarrow ﬂ oodplain has been revealed. Signiﬁ cant stimulation of hair growth on the damaged skin has been also observed.
Фармакогностичне вивчення видів родини Achillea L.
Pharmacological study of species of the genus Achillea L.
Keywords: тысячелистник; хромато-масс-спектрометрия; сесквитерпеноиды; деревій; хромато-мас-спектрометрія; сесквітерпеноїди; Yarrow; chromato-mass spectrometry; sesquiterpenes