Морфофункціональні особливості передміхурової залози людини та ссавців у віковому аспекті - Євтушенко, Валентина Михайлівна; Jevtushenko, V. M. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Дисертація присвячена вивченню морфофункціональних закономірностей передміхурової залози в різні періоди онтогенезу. Досліджено реактивні особливості передміхурової залози щурів в різні терміни після синтетичного подразнення. Вперше встановлено закономірності розвитку становлення, а також інволюції простати людини в пре та постнатальному онтогенезі. Розроблено морфофункціональні критерії структурних компонентів передміхурової залози людини. Виявлено основні показники реактивних змін простати після антигенного подразнення. За допомогою макро- та мікроскопічних гістологічних, імуногістохімічних методів дослідження. Встановлено міжтканинні зв’язки передміхурової залози, поглиблене вивчення яких відкриває нові напрями в розвитку фундаментальних досліджень в онтогенезі передміхурової залози людини. Застосування імуногістохімічного МIB-1 маркера проліферації kі-67 дозволило вивчити проліфераційну активність клітин в критичні періоди онтогенезу. Високий ступінь експресії маркерів СD 34 та вімінтину в пренатальному та постнатальному онтогенезі до II зрілого віку в передміхуровій залозі людини свідчить про більш активні гістохімічні перетворення. Різний ступінь експресії РSA, LSMA, - гладком`язового актину, маркер на АD – андрогенний рецептор в пренатальному і постнатальному онтогенезі є якісним показником якісних та кількісних змін гістофізіологічних процесів і тканинного складу і може бути використаний для розробки методів корекції гістогенезу та захворювань передміхурової залози, а також при тестуванні стану імунної системи людини в клінічних дослідженнях. Dissertation is dedicate for studding morphofunctional features of development of prostate in different period of ontogenesis and it investigated reaction features of rat’s prostate after antigen irritation in different period. Features of development, formation and involution of human prostate during the course postnatal ontogenesis for the first time are established. The morphofunction criteria of structural components of human prostate are developed. The basic index of reaction changing of human prostate are revealed. With the help of macro-, microscopic, histological, immunogistochemical methods of research the intertissues connections of human prostate are established, profound study which opens a new direction in development fundamental investigations in ontogenesis of human prostate. Using immunogistochemical marker CD-34 and vimentine in prenatal and postnatal ontogenesis at the II mature age in human prostate are evidenced about more activity histochemical formation. Different degree of expression of PSA (prostate specific antibodies), LSMA (marker of actin), marker of AR (androgenic receptor), is a qualitative index of the age changes of structure tissue and can be used for development methods of correction patogenesis, its diseases, and also at testing a condition of human immunological system in clinical investigation.
Keywords: передміхурова залоза; онтогенез; реактивність; іммуний статус; предстательная железа; онтогенез; реактивность; prostate; иммунный статус; ontogenesis; reactivity; immune state