Малоінвазивна гернюпластика при троакарних та контрапертурних грижах з транскутанною фіксацією: перший досвід - Миронов, С. А.; Ходзінський, І. С.; Білан, М. М. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Розглянуто результати лікування 12 хворих. Усі хворі в минулому перенесли лапароскопічну холецистектомію. Грижі виникли у місці введення 10-міліметрового троакара в параумбілікальній ділянці. Усіх хворих прооперовано в плановому порядку, виконано герніопластику з використанням поліпропіленового алотрансплантату за методикою «sublay» малоінвазивних доступом із транскутанною фіксацією алопротезу. Ускладнень не було. За час спостереження рецидивів не виявлено. Рассмотрены результаты лечения 12 больных. Все больные в прошлом перенесли лапароскопическую холецистэктомию. Грыжи возникли в местах введения 10-миллиметрового троакара в параумбиликальной области. Все больные были прооперированы в плановом порядке, выполнена герниопластика с использованием полипропиленового аллотрансплантата по методике «sublay» малоинвазивным доступом с транскутанной фиксацией протеза. Осложнений не было. За время наблюдения рецидивов не выявлено. The results of treatment of trocar site hernias in 12 patients are reviewed in the article. All patients previously underwent laparoscopic cholecystectomy. Trocar hernia occurred at the site of 10-mm trocar introduction in paraumbilical area. All patients underwent elective hernioplasty using mesh allograft sublay patch through minimally invasive access with transcutaneous fixation. There were no complications. There were no recurrences during observation.
Keywords: троакарна грижа; алотрансплантат; транскутанна фіксація; троакарная грыжа; аллотрансплантат; транскутанная фиксация; trocar site hernia; allograft; transcutaneous fixation of mesh