Раціональна антибактеріальна терапія захворювань органів дихання у дітей - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Пантюшенко, А. І.; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Пантюшенко, А. И.; Lezhenko, G. A.; Pashkova, O. Ye.; Pantyushenko, L. I. (My University, 2013)
Мета: вивчити роль Streptococcus pneumoniae як збудника гострих респіраторних захворювань у дітей — мешканців м. Запоріжжя та Запорізької області та на підставі отриманих даних оптимізувати етіотропну терапію. Пацієнти і методи. У дослідження було включено 563 дитини віком від 3 до 14 років, що знаходилися на лікуванні у Запорізькій ОДКЛ за період січень-листопад 2013 року. Усім дітям проводилися загальноклінічні, інструментальні та бактеріологічні дослідження мокротиння і виділень з носоглотки. Результати. Встановлено, що Streptococcus pneumoniaе виступав збудником ГРЗ лише у 15,3% випадків. Аналіз антибіотикограм показав найбільшу чутливість даного збудника до цефалоспоринів ІІІ покоління, ванкоміцину та ципрофлоксацину. Відмічалася висока антибіотикорезистентність Streptococcus pneumoniaе до кліндаміцину (50,0%) та пеніцилінів (96,8%). Провідна роль у захворюваності дітей Запоріжжя на ГРЗ належить бактеріям роду Haemophilus. Висновки. Враховуючи зміни мікробного спектра та зростання резистентності основних збудників респіраторних інфекцій до антибактеріальних препаратів, на сучасному етапі в якості стартового антибактеріального препарату ГРЗ у дітей доцільне застосування цефподоксиму проксетилу. Цель: изучить роль Streptococcus pneumoniae как возбудителя острых респираторных заболеваний у детей — жителей г. Запорожье и Запорожской области и на основании полученных данных оптимизировать этиотропную терапию. Пациенты и методы. В исследование вошли 563 ребенка в возрасте от 3 до 14 лет, находившиеся на лечении в Запорожской ОДКБ за период январь- ноябрь 2013 года. Всем детям проводились общеклинические, инструментальные и бактериологические исследования мокроты и выделений из носоглотки. Результаты. Установлено, что Streptococcus pneumoniaе выступал возбудителем ОРЗ только в 15,3% случаев. Анализ антибиотикограмм показал наибольшую чувствительность данного возбудителя относительно цефалоспоринов ІІІ поколения, ванкомицина и ципрофлоксацина. Отмечена высокая антибиотикорезистентность Streptococcus pneumoniaе к клиндамицину (50,0%) и пеницилинам (96,8%). Ведущая роль в заболеваемости детей Запорожья ОРЗ принадлежит бактериям рода Haemophilus. Выводы. Учитывая изменения микробного спектра и рост резистентности основных возбудителей респираторных инфекций к антибактериальным препаратам, на современном этапе в качестве стартового антибактериального препарата ОРЗ у детей целесообразно применение цефподоксима проксетила. Objective: To examine the role of Streptococcus pneumoniae as an agent of acute respiratory diseases in children / citizens of Zaporizhzhia and Zaporizhzhia region and on the basis of the given data to optimize the causal treatment. Patients and methods. The study included 563 children aged from 3 to 14 years, who were under the treatment at the Zaporizhzhia RCCH for the period January — November 2013y. All children underwent physical, instrumental and bacteriological examinations of expectorations and secretions from the nasopharynx. Results. It is found that Streptococcus pneumoniae was presented as an agent of ARD only in 15.3 % of cases. Analysis antibiogram had shown the highest sensitivity of the present agent according to the III generation cephalosporins, vancomycin and ciprofloxacin. A high antibiotic resistance of Streptococcus pneumoniae to clindamycin (50.0 %) and penicillin (96.8%) is marked. Leading role in ARD incidence in children of Zaporizhzhia belongs to Haemophilus bacteria. Conclusions. Taking into account the changes in the microbial spectrum and increase of resistance of the main pathogens of respiratory infections to antibac/ terial preparations at the present stage is reasonable to use cefpodoxime proxetil as a starting antibacterial preparation for ARD treatment in children.
Рациональная антибактериальная терапия заболеваний органов дыхания у детей
Rational antibacterial therapy of respiratory diseases in children
Keywords: гострі респіраторні захворювання; діти; Streptococcus pneumoniaе; цефподоксиму проксетил; острые респираторные заболевания; дети; цефподоксима проксетил; acute respiratory diseases; children; cefpodoxime proxetil