Якість життя пацієнтів з гіпертонічною хворобою в залежності від виразності компонентів метаболічного синдрому - Качан, Ігор Сергійович; Kachan, I. S. (My University, 2012)
В Україні ефективність лікувально-діагностичного процесу оцінюється головним чином за позитивною динамікою симптомів захворювання, результатами лабораторних, інструментальних методів дослідження, зниженням тривалості ліжко-дня, летальності тощо. Однак, згідно з рекомендаціями ВООЗ, одним із чільних критеріїв доброякісності діагностики та лікування, поряд зі зниженням смертності, є підвищення якості життя пацієнта (ЯЖ) [16]. Крім того, вплив захворювання на ЯЖ пацієнта певною мірою обумовлює прихильність його до лікування. Тому особливо актуальним є вивчення ЯЖ пацієнтів із хронічними захворюваннями, одним з яких є гіпертонічна хвороба (ГХ). Водночас, підвищення кардіоваскулярного ризику, окрім рівня артеріального тиску та ураження органів-мішеней, у більшості пацієнтів обумовлене наявністю та виразністю компонентів метаболічного синдрому (МС). Незважаючи на відсутність у міжнародній класифікації хвороб МС, як окремої нозології, більшість науковців вважають МС реальним та значущим для клінічної практики. Відомо, що за його наявності загальна та кардіальна смертність підвищується у рази [2]. На сьогодні залишаються недослідженими взаємозв’язки ЯЖ на тлі ГХ з ожирінням, дисліпідемією та інсулінорезистентністю. Results of quality of life measurement of patients with arterial hypertension depending on expressiveness of metabolic syndrome components are presented. Women with full metabolic syndrome have significantly lower scores of physical and social functioning (-17 %, p=0,02 that-15 %, p=0,03 accordingly). Measures of obesity were correlated with scores from domains that measured physical health. Increase of body mass index in women associating with decrease of physical functioning (R =-0,23, p=0,03). However, 80 % of patients with I-II stage obesity considered quality of life quite satisfactory, and 47 % of women (CI 20-75) and 78 % of men (CI 20-75) didn’t report significant influence of disease on their life. These peculiarities essentially influences on comprehension by the patients of threats of a metabolic syndrome and decreases of motivation to life-style modification.
Quality of life in patients with arterial hypertension depending on expressiveness of metabolic syndrome components
Keywords: якість життя; гіпертонічна хвороба; метаболічний синдром; ожиріння; quality of life; hypertension; metabolic syndrome; adipose