Пошук маркерів астенічного синдрому у осіб похилого та старечого віку з гострим холециститом - Данилюк, Михайло Богданович; Завгородній, Сергій Миколайович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Федотов, Сергій Олегович; Михальченко, Євген Костянтинович; Щуров, Микола Федорович; Danyliuk, M. B.; Zavgorodniy, S. M.; Kubrak, M. A.; Fedotov, E. R.; Mikhalchenko, E. K.; Shchurov, M. F. (My University, 2024)
Населення нашої планети безупинно старішає, та з кожним роком все більше стає пацієнтів похилого і старечого віку. Однак, не зважаючи на основну патологію, з якою хворі звертається до медзакладу, у осіб даної вікової категорії присутні ряд супутніх патологій, що значним чином впливають на результати лікування. Одним з впливових факторів є синдром старечої астенії, який на сьогодні досить активно вивчається, але ще немає достовірних маркерів, а основні пошуки активно продовжуються. В основу роботи покладено діагностику маркерів гострого та хронічного запального процесу у пацієнтів похилого та старечого віку. Загальна кількість пацієнтів склала 60 (100,0%). Для проведення дослідження нами було включено 30 (50,0%) пацієнтів, що проходили обстеження у поліклініці даної лікарні та в яких не було виявлено гострої хірургічної патології – група А. В основу ж роботи включено 15 (25,0%) хворих з гострим холециститом та виявленим синдромом старечої астенії – група В та 15 (25,0%) хворих з гострим холециститом без синдрому старечої астенії – група C. В усіх 60 (100,0%) пацієнтів синдром старечої астенії діагностувався за допомогою вибраної нами шкали Edmonton Freil. На основі аналізу літературних даних та власних досліджень для пошуку достовірних маркерів старечої астенії нами було проаналізовано значення загальної кількості лейкоцитів крові, також у дослідження включено С – реактивний білок та інтерлейкін 6. На основі проведеного дослідження нами було визначено, що маркерами хронічного та гострого запалення при астенічному синдромі у пацієнтів похилого віку можуть бути показники рівня IЛ-6 та СРБ. При гострому запальному процесі внаслідок холециститу при астенічному синдромі у пацієнтів похилого віку ступінь зростання СРБ та абсолютної кількості лімфоцитів обумовлений ступенем зростання IЛ-6 як головного маркера старіння. The population of our planet is constantly aging, and every year there are more and more elderly patients. However, regardless of the primary pathology with which the patient goes to the medical institution, people of this age category have several concomitant pathologies that significantly affect treatment results. One of the influential factors is the syndrome of senile asthenia, which is currently quite studied, but there are still no reliable markers, and the main searches are actively continuing. The work is based on diagnosing markers of acute and chronic inflammatory processes in elderly and senile patients. The total number of patients was 60 (100.0%). To conduct the study, we included 30 (50.0%) patients who were examined in the polyclinic of this hospital and in whom no acute surgical pathology was detected – group A. The basis of the work included 15 (25.0%) patients with acute cholecystitis and the detected syndrome of senile asthenia - group B and 15 (25.0%) patients with acute cholecystitis without the syndrome of senile asthenia – group C. In all 60 (100.0%) patients, senile asthenia syndrome was diagnosed using the Edmonton Freil scale chosen by us. Based on the analysis of literature data and our research, to find reliable markers of senile asthenia, we analyzed the value of the total number of leukocytes in the blood; C-reactive protein and interleukin 6 were also included in the study. Our research has determined that IL-6 and CRP levels can be markers of chronic and acute inflammation in asthenic syndrome in elderly patients. In the acute inflammatory process due to cholecystitis in asthenic syndrome in elderly patients, the degree of growth of CRP and the absolute number of lymphocytes is determined by the degree of growth of IL-6 as a primary marker of aging.
Searching for asthenic syndrome markers in elderly and old age patients with acute cholecystitis
Keywords: стареча астенія; холецистит; інтерлейкін 6; С-реактивний білок; senile asthenia; cholecystitis; interleukin 6; C-reactive protein