Рівні ростового фактору диференціювання 15, n-кінцевого фрагменту мозкового натрійуретичного пептиду та структурно-функціональний стан серця у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду, які перенесли інфаркт міокарда на тлі артеріальної гіпертензії - Сиволап, Віктор Денисович; Земляний, Ярослав Вадимович; Сыволап, В. Д.; Земляной, Я. В.; Syvolap, V. D.; Zemlianyi, Ya. V. (My University, 2014)
У 69 хворих на серцеву недостатність з постінфарктним кардіосклерозом та збереженою фракцією викиду лівого шлуночка (ФВ>45 %) були досліджені рівні ростового фактору диференціювання 15 (GDF-15), N-кінцевого фрагменту мозкового натрійуретичного пептиду (NTproBNP) та структурно-функціональні зміни серця. Виявлено, що у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду, які перенесли інфаркт міокарда на тлі артеріальної гіпертензії, спостерігається підвищення рівнів GDF 15 та NTproBNP. Виявлена кореляція цих біомаркерів із показниками діастолічної дисфункції лівого шлуночка та індексом об'єму лівого передсердя. У 69 больных с постинфарктным кардиосклерозом и сохраненной фракцией выброса левого желудочка (ФВ>45 %) были исследованы уровни GDF-15, NTproBNP и структурно-функциональные изменения сердца. Выявлено, что у больных сердечной недостаточностью с сохраненной фракцией выброса, перенесших инфаркт миокарда на фоне артериальной гипертензии, наблюдается повышение уровней GDF 15 и NTproBNP. Обнаружена корреляция этих биомаркеров с показателями диастолической дисфункции левого желудочка и индексом объема левого предсердия. Levels of GDF-15, NTproBNP, structural and functional changes of the heart were assessed in 69 patients with postinfarction cardiosclerosis and preserved left ventricular ejection fraction (EF>45 %). We found out that patients with heart failure and preserved ejection fraction after myocardial infarction on the background of arterial hypertension have increased levels of GDF 15 and NTproBNP. These biomarkers were correlated with left ventricular diastolic dysfunction and left atrial volume index.
Уровни ростового фактора дифференцировки 15, N-конечного фрагмента мозгового натрийуретического пептида и структурно-функциональное состояние сердца у больных сердечной недостаточностью с сохраненной фракцией выброса, перенесших инфаркт миокарда на фоне артериальной гипертензии
Growth-differentiation factor 15, N-terminal pro-brain natriuretic peptide, structural and functional changes of the heart in patients with heart failure and normal ejection fraction after myocardial infarction on the background of arteial hypertension
Keywords: серцева недостатність; ростовий фактор диференціювання 15; інфаркт міокарда; N- кінцевий фрагмент мозкового натрійуретичного пептиду; сердечная недостаточность; инфаркт миокарда; ростовой фактор дифференцировки 15; N-конечный фрагмент мозгового натрийуретического пептида; heart failure; myocardial infarction; growth-differentiation factor 15; N-terminal pro-brain natriuretic peptide