Гиперпластические полипы желудка: иммуногисто-химическая характеристика пролиферации и апоптоза - Туманский, В. А.; Христенко, Т. А.; Туманський, Валерій Олексійович; Христенко, Тетяна Олексіївна; Tumanskiy, V. A.; Khrystenko, T. A. (Запорожский государственный медицинский университет, 2014)
С целью изучения процессов пролиферации и апоптоза проведено иммуногистохимическое исследование экспрессии Ki-67 и Casp-3 в биоптатах 42 гиперпластических полипов желудка. Установлено, что гиперпластические полипы желудка характеризуются средним уровнем экспрессии Ki-67 (2,4±0,09 балла) и крайне низким уровнем экспрессии Casp-3 (13,6±0,392 балла) в покровно-ямочном эпителии, а также низким уровнем экспрессии Ki-67 (0,7±0,04 балла) и умеренным уровнем экспрессии Casp-3 (61,4±9,487 балла) в клетках собственной пластинки. В гиперпластических полипах с умеренной и тяжелой дисплазией эпителия уровень экспрессии Ki-67 в эпителиоцитах и клетках собственной пластинки возрастает. Это свидетельствует о ведущей роли процессов пролиферации в прогрессировании гиперпластических полипов желудка. З метою дослідження процесів проліферації та апоптозу здійснили імуногістохімічне дослідження експресії Ki-67 та Casp-3 в біоптатах 42 гіперпластичних поліпів шлунка. Встановили, що гіперпластичні поліпи шлунка характеризуються помірним рівнем експресії Ki-67 (2,4±0,09 бала) та вкрай низьким рівнем експресії Casp-3 (13,6±0,392 бала) у покривно-ямковому епітелії, а також низьким рівнем експресії Ki-67 (0,7±0,04 бала) та помірним рівнем експресії Casp-3 (61,4±9,487 бала) у клітинах власної пластинки. У гіперпластичних поліпах із помірною та тяжкою дисплазією епітелію рівень експресії Ki-67 в епітеліоцитах і клітинах власної пластинки зростає. Це свідчить про провідну роль процесів проліферації в прогресуванні гіперпластичних поліпів шлунка. Aim. In order to research proliferation and apoptosis immunohistochemical study of expression of Ki-67 and Caspase-3 in biopsies of 42 gastric hyperplastic polyps was conducted. Methods and results. It was found that gastric hyperplastic polyps are characterized by middle expression level of Ki-67 (2,4±0,09 points) and extremely low expression level of Casp-3 (13,6±0,392 points) in surface foveolar cells, and also low expression level of Ki-67 (0,7±0,04 points) and middle expression level of Casp-3 (61,4±9,487 points) in cells of lamina propria. In hyperplastic polyps with middle and high epithelial dysplasia expression level of Ki-67 in epithelial cells and cells of lamina propria increases. Conclusion. These results demonstrate the leading role of cell proliferation in progression of gastric hyperplastic polyps.
Гіперпластичні поліпи шлунка: імуногістохімічна характеристика проліферації та апоптозу
Gastric hyperplastic polyps: immunohistochemical characteristic of proliferation and apoptosis
Keywords: желудка болезни; полипы; пролиферация клеток; апоптоз; шлунка хвороби; поліпи; проліферація клітин; Stomach Diseases; Polyps; Cell Proliferation; Apoptosis