Рівень палінації в’язу у березні 2015 року на Запоріжжі - Гавриленко, Ксенія В'ячеславівна (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Розповсюдження алергічних захворювань у більшості країн світу коливається в межах 20-40 % та має тенденцію до зростання. У зв’язку з цим виникає гостра необхідність проведення моніторингу пилку на міжнародному та регіональному рівнях. В Україні розрізняють три хвилі палінації рослин. В Запорізькій області перша хвиля палінації характеризується пилкуванням берези (Betula), клену (Acer), в’язу (Ulmus), тополі (Populus) та шовковиці (Morus). Яскравим представником являється родина ільмові (Ulmaceae) з найбільш поширеними на Запоріжжі видами в’язу гладкого (Ulmus laevis Pall) та в’язу листуватого (Ulmus carpinifollia Rupp).