Вплив атмосферних забруднень на розвиток хвороб органів дихання у населення промислового міста - Гребняк, Микола Петрович; Федорченко, Руслана Анатоліївна; Щудро, С. А.; Гребняк, Н. П.; Федорченко, Р. А.; Щудро, С. А.; Grebnyak, M. P.; Fedorchenko, R. A.; Schudro, S. A. (Київ : Эксперт, 2017)
Мета – вивчити особливості захворюваності на хвороби органів дихання в населення, яке мешкає в умовах значних атмосферних забруднень. Матеріали та методи. Досліджено промислові викиди в повітряний басейн від підприємств металургійної галузі. Використано методи кореляційного та регресійного аналізу, а також причинно-наслідкового аналізу. Результати. Вивчено вплив атмосферних забруднень промисловими підприємствами на розвиток хвороб органів дихання в населення. Встановлено, що при небезпечному ступені атмосферного забруднення внаслідок високого техногенного навантаження захворюваність дорослого населення на хвороби органів дихання значно вища, ніж при помірному. Для дитячого населення властиве зворотне явище. При цьому в дітей при високому рівні суттєво зросли показники захворюваності на алергічний риніт і хронічний бронхіт. Висновки. Між забрудненням повітряного басейну промисловими викидами та захворюваністю населення наявний причинно-наслідковий зв’язок при значній ролі використання виробничих потужностей. Материалы и методы. Изучены промышленные выбросы в воздушный бассейн от предприятий металлургической промышленности. Использованы методы корреляционного и регрессионного анализа, а также причинно-следственного анализа. Результаты. Изучено влияние атмосферных загрязнений от промышленных предприятий на развитие болезней органов дыхания у населения. Установлено, что при высокой интенсивности загрязнения атмосферного воздуха вследствие высокой техногенной загрузки, заболеваемость взрослого населения болезнями органов дыхания значительно выше, чем при умеренной. Для детского населения свойственна обратная инверсия. При этом, у детей при высоком уровне существенно выросли показатели заболеваемости по аллергическим ринитам и хроническим бронхитам. Выводы. Между загрязнением воздушного бассейна промышленными выбросами и заболеваемостью населения имеется причинно-следственная связь при интенсивном использовании производственных мощностей. Purpose – to study the characteristics of morbidity respiratory diseases of people living in conditions of intensive air pollution. Materials and methods. Studied industrial emissions into the air from the metallurgical industry. The methods of correlation and regression analysis, as well as cause-and-effect analysis. Results. The influence of air pollution from industrial plants in the development of respiratory diseases in the population. It was found that when high atmospheric pollution pollution due to the high intensity of anthropogenic impact morbidity adult respiratory diseases is much higher than at moderate. For the child population is peculiar inverse inversion. Thus in children with a high level significantly increased incidence rates for allergic rhinitis and chronic bronchitis. Conclusions. There is a causal relationship with the intensity of use of production capacity between air pollution by industrial emissions and morbidity of the population.
Влияние атмосферных загрязнений на развитие болезней органов дыхания у населения промышленного города
Influence of atmospheric pollution on the development of respiratory diseases in population of industrial city
Keywords: атмосферні забруднення; хвороби органів дихання; атмосферные загрязнения; болезни органов дыхания; atmospheric pollution; respiratory diseases