Морфологические изменения нейронов ядра одиночного пути ствола мозга при нарушениях кардио-респираторных функций у больных осложненным полушарным ишемическим инсультом - Тертышный, С. И.; Тертишний, Сергій Ігорович; Tertyshniy, S. I. (My University, 2005)
В работе на материале 30 патологоанатомических вскрытий умерших от осложненных полушарных инфарктов изучены патоморфологические изменения в нейронах ядра одиночного пути, которое является морфологической основой дорзальной респираторной группы нейронов. Показано, что при осложненных полушарных инфарктах, несмотря на анатомическую сохранность ствола мозга, отмечаются выраженные морфологические необратимые и функциональные изменения в нейронах ядра одиночного пути, коррелирующие с объемом первичного полушарного очага и выраженностью кардио-респираторных расстройств, что может играть решающую роль в танатогенезе у больных с полушарными инфарктами В роботі, на матеріалі 30 патологоанатомічних розтинів померлих від ускладнених півкульових інфарктів, вивчені патоморфологічні зміни в нейронах ядра одиничного шляху, яке є морфологічною основою дорзальної респіраторної групи нейронів. Показано, що при ускладнених півкульових інфарктах, незважаючи на анатомічну збереженість стовбура мозку, спостерігасться значні морфологічні незворотні і функціональні зміни в нейронах ядра одиничного шляху, які корелюють з об'ємом первинного півкульового вогнища та виразністю кардіореспіраторних розладів, що може відігравати вирішальну роль в танатогенезі у хворих з півкульовими інфарктами. The pathomorphological changes in the neurons of single path nuclei, which is a morphological basis of dorsal respirator group of neurons, are studied on the material of 30 patologoanatomical dissections of the deceased from the complicated hemisphere infarctions. It is shown, that in the complicated hemisphere infarctions, in spite of anatomic safety of brainstem, there are expressed morphological irreversible and functional changes in the neurons of nuclei of single path, that correlate with the volume of primary hemisphere focus and intensity of cardiorespiratory disorders, that can play deciding part in thanatogenesis in patients with the hemisphere infarctions.
Морфологічні зміни нейронів ядра одиничного шляху стовбура мозку при порушеннях кардіо-респіраторних функцій у хворих на ускладнений півкульовий ішемічний інсульт
Morphological changes of neurons of single path nuclei of brainstem in cardiorespiratory disorders in patients with complicated hemisphere ischemic stroke
Keywords: осложненные инсульты; кардио-респираторные расстройства; ядро одиночного пути; нейроны; ускладнені інсульти; кардіо-респіраторні порушення; ядро одиничного шляху; нейрони; complicated strokes; cardio-respirator disorders; nuclei of single path; neurons