Алгоритм формування групового та персонального навчального середовища засобами структурування освітнього простору університету на базі сервісів MS Office365 та MS Teams - Іванькова, Наталя Анатоліївна; Рижов, Олексій Анатолійович; Андросов, Олексій Іванович; Ivankova, N. A.; Ryzhov, O. A.; Androsov, O. I. (Київський університет імені Бориса Грінченка, 2020)
Анотація. В роботі запропоновано алгоритм формування персонального навчального середовища (PLE) та середовища навчальної групи для організації електронного дистанційного навчання у медичному ЗВО. Зазначено, що впровадження карантину COVID- 19 поставило питання реорганізації навчального простору та прискорило процес впровадження моделі дистанційного навчання. Досвід, отриманий авторами, під час карантину, дозволив сформувати етапи розгортання навчального середовища у медичному ЗВО та визначити освітній простір групи як основний елемент цього середовища. Розглянуто основні технологічні кроки створення підсистем освітнього простору університету з використання хмарних сервісів MSO365 на прикладі Запорізького державного медичного університету. Визначено умови, наявність яких дозволяє створити ієрархію навчального середовища, а саме: проект структури навчального середовища з узгодженням підрозділів; реєстрація всіх учасників навчального процесу та створення їх акаунтів у Active Directory університету; автоматизована процедура переносу складу груп до AD MSO365. В роботі наведений приклад ієрархії імен, що є відображенням структури підрозділів університету з кадровим складом та визначає права доступу до використання сервісів, які забезпечують реалізацію відповідних функцій. Авторами визначено, що акаунт користувача є першим інтегруючим сервісом, який дозволяє користувачу формувати персональне навчальне середовище, використовуючи OneDrive, web-сайт MS SharePoint, MS Forms та інші офісні додатки. Зазначено, що акаунт користувача є найнижчим рівнем ієрархії навчального середовища, використання якого забезпечує створення навчального простору груп. На думку авторів, для формування академічних груп доцільно використовувати MS Groups. Використовуючи MS Teams, викладач отримує гнучкий інструмент формування навчального середовища для різних організаційних форм, а саме: лекції, семінару, практичного заняття, самостійної робота та ін. Авторами запропоновано правила формування назви груп у MS Groups та MS Teams. Представлений алгоритм розгортання навчального середовища кафедри та запропановано варіант структурування навчального середовища предмету засобами каналів MS Teams для невеликої кількості груп га факультеті. Abstract. The algorithm of formation of a personal learning environment (PLE) and learning group environment for the organization of electronic distance learning in medical higher education institutions is offered. It was noted that the introduction of the COVID-19 quarantine raised the issue of reorganization of the learning space and accelerated the process of introducing the distance learning model. The experience gained by the authors during quarantine made it possible to form the stages of deploying the learning environment in the medical higher education institution and to define the educational space of the group as the main element of this environment. The main technological steps of creating subsystems of the educational space of the university for using cloud services MSO365 were considered using the example of Zaporizhzhia State Medical University. The conditions that allow creating a hierarchy of the learning environment were defined, namely: a project of the structure of the learning environment with the coordination of departments; registration of all participants of the learning process and creation of their accounts in Active Directory of the university; automated procedure of transferring group members to AD MSO365. The paper provides an example of a hierarchy of names, which is a reflection of the structure of university departments in terms of staffing and determines the rights of access to the usage of services that ensure the implementation of the corresponding functions. The authors found that the user account is the first integrating service that allows the user to form a personal learning environment using OneDrive, web-site MS SharePoint, MS Forms and other office applications. It was noted that the user account is the lowest level of the hierarchy of the learning environment, the usage of which provides a learning space for groups. According to the authors, it is reasonable to use MS Groups to form academic groups. Using MS Teams, a teacher gets a flexible tool to form a learning environment for various organizational forms, namely: lectures, seminars, practical classes, independent work, etc. The authors proposed rules for forming group names in MS Groups and MS Teams. They presented an algorithm for deploying the department's learning environment and proposed a suggestion of structuring the subject's learning environment using MS Teams channels for a small number of groups in the department.
Algorithm for the formation of a personal learning environment by means of structuring the educational space of the university based on Office365 and MS Teams services
Keywords: медична освіта; дистанційне навчання; освітнє середовище університету; персональне навчальне середовище; хмарні сервіси; Office365; MS Teams; medical education; distance learning; educational environment of the universities; personal learning environment; cloud services